03 December, 2014

On 7:31:00 PM by Aliza in    No comments

Hello ...
Hello...
Ayah, ayah buat apa?
Ayah sihat?
Ayah makan apa?

#ijarinduayah!

Terkadang satu perasaan tu terlalu susah nak luah atau gambarkan. Hanya Allah yang tahu betapa siksanya hati, siksanya perasaan, berdukanya jiwa, merananya kehidupan......

Semoga Allah tempatkan ayah di kalangan mereka yang beriman.

15 October, 2014

On 8:06:00 AM by Aliza in ,    No comments

JAWATAN KOSONG ~

Kami mempelawa mereka yang berkelayakan & mahu membangun kerjaya bersama kami untuk mengisi jawatan berikut:

1) Pembantu Pentadbiran (FULL TIME 
diperlukan SEGERA.
Syarat:
-Wanita
-Komited,dedikasi, rajin,amanah, berdikari dan
boleh bekerja lebih masa (OT).
- Fast learner
-Keutamaan ada basic Adobe Photoshop / Illustrator
-Kemahiran akan diajar.
-Peluang kenaikan gaji & pangkat jika prestasi baik.

Kekosongan:

Aliza Tshirt Bangi - 1 kekosongan
Aliza Tshirt Serdang - 1 kekosongan

Gaji bulanan & Cuti Tahunan (Perbincangan gaji dsb hanya dalam sesi temuduga. PM, SMS atau whatsapp tidak akan dilayan)

Call for interview:
03-89127163
012-7868062

Nota: Permohonan LATIHAN INDUSTRI bagi pelajar Universiti DIALU-ALUKAN. Sila kemukakan permohonan terus kpd kami.

14 October, 2014

On 9:48:00 AM by Aliza in    1 comment
Aihhhh... tak memasal kena buka lagi 1 blog. Asalnya nak kekal je ngan blog Alizareesya nih, tapi disebabkan ada 1 subjek semester ni nak kena create blog plakkk... Dah tu seminggu kena buat 2 entri. parah.. parah..parah....

meh la korang tolong like blog n follow blog budak sekolah ni yerrrr... tq tq tq... muaachhhh....

http://alizareesyaversibaru.blogspot.com/

29 September, 2014

On 4:49:00 PM by Aliza in ,    3 comments
Dah bersawang, dah berhabuk, Dah tak nampak apa-apa kat blog saya ni. Adeehhhhh ..... dah jadi lupa nak intro macamne.... itulah padahnya tinggal blog lama-lama sangat.

ok ok... meh kita sambung. saya nak kongsi satu story baik punya. ini cerita sabtu lepas.

Hari sabtu lepas 27 September 2014, dengan rasminya saya bergelar seorang pelajar lagi. Setelah sekian lama tidak berkecimpung di dalam arena belajar, jadi rasa kekok plak bila kena mendaftar bagai hahahahahahha....

kali terakhir saya mendaftar masuk belajar pada tahun 1998, 16 tahun yang lepas.... lamanya kan... sekarang dah tahun 2014, cara pendaftaran dulu dengan sekarang dah jauh berbeza. dan yang paling penting umur pun dah terlalu jauh meningkat berbanding dulu. dulu belasan tahun, tekarang dah puluhan tahun ahahahahaaha. dan beza yang paling ketara, dulu saya mendaftar dengan ayah, ayah lah yang temankan saya naik flight dari KK ke KL untuk mendaftar masuk Universiti. angkut baldi bagai untuk masuk asrama. terlalu nostalgia pengalaman tu. masa tu ayah siap pesan macam-macam bila duduk jauh dari mak ayah. duit semua kena jimat sementara ayah usahakan untuk apply biasiswa kerajaan negeri Sabah. masa tu pula tak ada handphon, yang ada public phone empat segi tu, kalau nak telefon kena beratur tunggu giliran, dan sila pastikan duit syiling banyak. ahahahahahaha jauh plak tu dari asrama.

Sekarang....

Saya mendaftar belajar masuk Universiti sengsorang je, tiada ayah atau sesiapa untuk teman. bawa diri sendiri. apa yang saya rasa ketika itu hanya Allah dan hati saya seorang saja yang tahu. nak belajar kali ni, tiada ayah yang nak applykan biasiswa untuk saya, tiada ayah yang nak turun naik sana sini untuk dapatkan bantuan pendidikan untuk saya. semuanya saya kena usaha sendiri, semuanya saya kena fikir sendiri caranya hingga saya rasa begitu buntu, hinggakan saya rasa nak menangis kuat-kuat menjerit panggil nama ayah dengan harapan ayah tahu yang saya begitu penat nak cari duit untuk sambung belajar. Tiada siapa yang sudi bantu saya kali ni, tiada siapa yang sudi lapangkan masa untuk ringankan beban di kepala saya. saya kena cari duit sendiri untuk beli laptop, saya kena cari duit sendiri untuk bayar yuran. memang kali ni saya betul-betul kena berdikari tanpa ayah. sesungguhnya ayah lelaki terhebat yang sanggup buat apa saja untuk saya. 

16 tahun lepas, saya mendaftar untuk belajar sains komputer, tahun ni saya mendaftar untuk belajar Pentadbiran perniagaan. jauh benar lari bidang saya ahahahahaha. tapi demi sebuah impian dan angan-angan saya kuatkan juga hati untuk belajar. saya amat berharap Allah mempermudahkan segalanya, yang paling penting Allah beri saya kekuatan semangat untuk belajar dengan baik dan jayanya. Hanya dengan redha Allah saya pasti jadi orang berjaya. Insyaallah.....


Dah dapat kawan-kawan pun 
Kuliah start 6hb ni... yeeyyyyy

nota: tiada apa yang paling membanggakan bila ayah cakap dekat semua orang yang anak dia baru habis belajar dan bergelar graduan universiti. Ayahlah lelaki terhebat saya yang sanggup turun naik mana2 saja bangunan Pejabat demi mendapatkan bantuan atau biasiswa untuk saya belajar. Sekarang tiada lagi lelaki yang begitu hebat dalam hidup saya. Saya kehilangan.....

18 July, 2014

On 8:24:00 AM by Aliza in , , , ,    No comments


Nampak tak gambar tu? menarik tak? rasa nak makan tak? ahahahahahahaha..... sekali pandang macam beger untuk kekanak je kan... 

Nah!! saya perkenalkan first homemade mini burger dari dapur saya. Oklah no bad rasanya. bun macam biasa bm uli dan oven bakar, daging burger plak saya buat sendiri dari daging kisar... nyum..nyum..nyum... alhamdulillah habis.. Cuma saya tak berani nak makan banyak sangat, takut gomok ahahahahahaha... saya sekarang lebih fokus kepada eat clean kengkonon lah. 

Resepi untuk bun boleh ikut pada resepi roti yang pernah saya share sebelum ni. Untuk resepi daging burger plak.... ayokkkk kita cuba resepi bawah ni.

Resepi Daging Burger

Bahan-bahan:-
  • 1/2 cawan Daging lembu kisar
  • 1/2 cawan daging ayam kisar
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • sedikit garam
  • 1 kiub daging/ ayam
  • 1 biji telur
  • daun bawang
  • secubit rempah sup
Cara-caranya:-
caranya senang ajerr... campur semua bahan, uli n gentel-gentel la.. saya uli sampai terture daging tu elok tak melekat, kalau melekat saya letak minyak sket kat tapak tangan. buat bulat2 kecil (agak-agakla besar daging beger yang korang nak). bila dah siap, saya bakar atas kuali tanpa minyak sebab minyak daging tu akan kuar nanti. masa ngah bakar tu saya letak serbuk lada sulah atas daging tu. bila tebalikkan, saya letak lagi lada sulah kat bahagian lain plak. bakarla sampai masak lebih kurang dalam 15 minit ikut ketebalan daging burger korang. Siap.... 

selamat mencuba yer... kompom best. 


#menubukapuasa

16 July, 2014

On 7:45:00 AM by Aliza   No comments
Pepagi tadi layan iklan ni.... ahahahahaah serius kelakar dengan gelagat adik ni.... sesekali nengok perangai dan akalnya sebijik macam Qaireen adik yang kat umah tu alahaiiiii..... jom layan....



 








 

02 July, 2014

On 10:52:00 AM by Aliza   No comments








I'm a Queen [Lyric]


[Asti] Ku Ingin bagai mutiara

Terjaga di dasar samudera
Cantik sekilau mentari
Cantik sewarna pelangi
*Reff : 

You see..
[Ussiy] Behind my veil i'm a queen..
I have a beauty that no body seen..
Luckily his precious i have been..

[Linda] You see..
Behind my veil i'm a queen..
I have a body that no body seen..
Luckily his precious i have been..

[Ussiy] huuu..huu..huu.. 

[Ussiy] Indahku hanyalah milikNYA
Indahku untuk cintaNYA
[Fika] Cantik sekilau mentari
Cantik sewarna pelangi
 
[All] Back to *Reff

[Ussiy] huuuu hiyee iyeeeee..

[Fika] Indahku hanyalah milikNYA
[Linda] Indahku untuk cintaNYA
[Whida] Cantik sekilau mentari
[Ayu] Cantik sewarna pelangi
 
*Reff :

[Fika] You see..
Behind my veil i'm a queen..
[Whida] I have a beauty that no body seen..
Luckily his precious i have been..

[Linda] You see..
Behind my veil i'm a queen..
[Ayu + Ussiy] I have a body that no body seen..
Luckily his precious i have been..
[Whida] You see..
( [Ussiy] You seeee.. I'm a queen)
Behind my veil i'm a queen..
[Fika] I have a body that no beauty seen..
[Ussiy] Luckily his precious i have been..

[Ussiy] You see..
[Ayu] Behind my veil i'm a queen..
[Asti] I have a body that no body seen..
[Fika] Luckily his precious i have been..

[All] Indahku hanyalah milik NYA.... 




Masuk hari kedia puasa saya dah sibuk cari resepi nak makan apa untuk berbuka. ahahahaha masa ni barulah tahu fungsinya incik Google. Masa tengah menggodek tetiba kat wall FB saya ada plak tertera kuih Serabai ni. aihh macam menarik je rupanya, tapi rasanya tak tahulah sebab tak pernah rasa.

Kuih serabai ni kalau diikutkan merupakan kuih tradisional yang popular kat Malaysia. Kuih serabai dibuat dari tepung beras, dimasak macam lempeng dan kena makan dengan kuah sirap gula melaka + santan. rasanya. Kuih ni jarang dijual di gerai kuih kecuali pada bulan Ramadan, tapi saya tak tahulah gerai Ramadhan mana ada jual.
Kalau ikut Wikipedia, kuih ni popular di negeri Kedah, Melaka dan Sabah. Dan dekat Melaka plak kengkawan ramai cakap kuih serabai ni dihidangkan pada kenduri arwah, biasanya ia dihidangkan pada hari kelima arwah. nama lain bagi kuih serbai adalah kuih mayat. Wahhh dah macam kamus bergerak plak saya ni yer.

Jom saya tunjuk caranya...

Bahan-bahan:
  • 250 gm tepung beras
  • 150 gm nasi sejuk
  • 550 ml santan
  • 11gm yis segera 
  • 1/2 sudu teh garan

Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan serabai didalam pengisar dan kisar hingga halus. Perapkan di tempat suam selama 2 jam atau lebih.
  2. Panaskan acuan serabai/ baulu yang diliser dengan minyak hingga minyak betul- betul panas. Tutup api dan tuang adunan serabai hingga 3/4 penuh.
  3. Kemudian masak dengan api perlahan sehingga masak.

 
Ini rupanya semua adunan yang telah diblend dan dah di perap selama 2 jam.
Kembang gilerrr

Saya takde acuan, saya masak dalam kuali kecil jer,
yang penting kuali tu jangan mudah melekat.
Sila pastikan kuih tu macam ni tu, berlubang-lubang permukaannya.
masak sampai agak kekuningan atau hingga permukaan jadi macam gambar ni tau.

Kuah Durian:
  • 600 ml santan
  • 100 gm isi durian (lecek-lecek tau)
  • 80 gm gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 helai daun pandan disimpul
Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan hingga mendidih.
  2. Hidang serabai dengan kuahnya.
Ini durian tau

Siap. Boleh makan. Rasanya? rasa kuih serabai ni tawar je, tak manis pun, garam pun tak berapa nak rasa sangat. tapi bila di 'kahwinkan' dengan kuah durian ni... walllaahhhhh, sedap. memang rasa siok makan. jadi kawan-kawan jemput la try menu ni yer. ok chowww selamat bersungkai kata orang sabah.



nota za: baru hari keempat puasa dah hilang idea nak masak pe.


30 June, 2014

On 2:35:00 PM by Aliza   No comments
Ya Allah... lamanya terperuk gambar ni.. nak dibuat entry tak sempat-sempat ada saja kerjanya. tapi hari ni saya gagahkan juga mencuri masa tu nak hasilkan entry ni. adeehhhh ampun kan kami penunggu gua. memang tak sempat wehh...

Tanggal 31 Mei 2014 genablah umur kak long 10 tahun. dah besar anak ibu. Anak yang dulu kecil saja.. besar lagi tapak tangan ibu ni banding kepala kak long ahahahaha. Nasib baiklah semua anak-anak ibu tak pernah nak demand macam ibu nak itu nak ini masa besday memasing ahahahaha... gasak. Cuma besday kali ni papa cakap nak hadiahkan kasut roda untuk kak long sebagai hadiah besday, dan yang paling best.. adik pun dapat juga hadiah... memang terbaiklah adik.

Suka sangatlah dia
nengoklah budak baju biru tu pun terlebih excited

Papa sibuk pilihkan saiz untuk hadiah anak-anak

ibu pula tak de apa nak kasi kat kak long.
apa yang ibu buat pepagi besday kak long,
ibu masakkan makanan kegemaran kak long.
kak long cukup suka makan macaroni, spegeti atau yang seangkatan dengannya.
jadi ibu pun masaklah makanan kegemaran kak long.
Kek? kek mama ngah dorang yang buat kat Sabah.

Doa ibu untuk kak long, Walau dah terlewat.. tapi doa ibu tak pernah lewat untuk anak-anak. Ibu sentiasa doakan kak long panjang umur, murah rezeki, pandai dan mendapat yang terbaik sahaja dari Allah swt. Insyaallah tahun depan kak long dah 11 tahun pula... lagi besar dari tapak tangan ibu...


nota ibu: sentiasa sayangkan anak-anak walau hehari membebel

27 May, 2014

On 10:49:00 AM by Aliza in ,    3 comments
Alahai... dah lama terperam gambar-gambar ni. saya rasa dah lebih sebulan kot. memang tak berkesempatan langsung la. Tapi pagi ni saya cari juga kesempatan tu nak bercerita tentang rumah baru. meh....

Rumah baru.. hmmm rumah baru yang kalau dalam bahasa sabahnya rumah "bangas"... dah berkurun.. dah lebih 2 tahun tak siap-siap.. dah 3 tahun rasanya rumah ni. nasib baik saja tak terbengkalai. apa masalah pun saya tak tau. Cuma apa yang pastinya masalahnya adalah berpunca dari pemaju yang tak bertauliah dan takde rasa tanggungjawab yang tinggi untuk siapkan projek dalam masa yang ditetapkan. alahai... banyak membebel plak saya kan.

sekarang ni rumah dalam proses untuk dapatkan ccc, tapi tak taulah bila boleh dapat cccnya, dah penat menunggu rasanya. Masa kejadian gambar ni diambil, saya dan suami tengah sibuk berkebun... tanam apa yang patut nanti bila dah duduk hasilnya dah ada hahahahaha.

Taman tu sebenarnya dah ramai yang duduk, memasing ambil risiko sendiri untuk duduk sebab dah tahan tunggu lama, bayaran loan pun dah dipotong. Saya buat masa ni masih belum terbuka hati untuk pindah lagi, biar lah dulu hahahahahah.


Nengoklah, meriahnya jejiran Taman Teratai ni

Siap ada makan-makan lagi

Inilah pokok Rambutan kami.
insyaallah umur panjang dapatlah rasa hasilnya

Tadaaaaa..... pokok kari

Nampak tu ramai pembantu

Kesimpulannya... berbaktilah kepada tanah yer... ahahahahaha

Nota Kaki Kecil: Kalau nak beli rumah kena nengok detail pemaju dulu jangan main hentam keromo jer, kang jadi mangsa macam saya dan pembeli yang lain. buat nanya orang je.

15 May, 2014

Semalam Saya puasa lagi.. banyak lagi weh nak ganti. Tabi terpaksalah bertabah untuk habiskan sisa-sisa puasa yang tinggal. Insyaallah... Semalam dari petang dok teringin nak makan tauhu kukus goreng. ni gara-gara member FB la ni dok post resepi bagai.. dok post gambar bagai kata sedap. Alih-alih semalam balik kerja terus cari bahan-bahan yang nak buatnya. jom saya kongsi bahan yang kena ada untuk buat tauhu kukus goreng ni.


Bahan-Bahannya:-
  • 4 Keping tauhu putih
  • 2 Tiub tauhu lembut rege dalam 90sen je kot
  • Segenggam isi udang (kalu nak buh lebih pon apa salahnye. Tapi semalam gantikan dengan daging kisar je)
  • 4 Biji telur ( 2 unruk blender, 2 lagi untuk goreng)
  • kesemua bahan2 ni di blender sampai lumat yer dah sudah masukkan dlm bekas

  • 2 biji cili merah di cincang halus (kalu nak pedas tambah la lg)
  • Sedikit daun bawang yg di potong halus2 
  • sedikit serbuk cukup rasa Maggie.
  • Semua bahan ni di campur dan digaul dengan bahan yang dikisar tadi.

Dah cukup semua bahan tu bolehlah di kukus dlm 20-30min. Saya kukus masuk dalam
loyang empat segi je pun. Dah cukup 30 minit, saya kuarkan dari loyang, kira tos buang airnya
biar sejuk barulah di potong. Celopkan tauhu yg dah di potong dalam telur
yg dah di pukul sedikit..barulah di goreng hingga kekuningan
Tada... inlah hasilnya... jemput makan. memang sedap. jangan lupa cicah sos tau.

Za: cube je resepi yang adaasal perut kenyang

09 April, 2014

On 8:46:00 AM by Aliza   No comments

Genab sudah 2 tahun pemergian seorang lelaki yang cukup rapat dengan saya sejak saya lahir. Tak pernah ada hari yang saya tak ingat dia. cuma bezanya antara kuat dan tidak saja perasaan tu. 

Tapi apa yang pastinya rasa rindu untuk berbual dengan ayah macam biasa walau hanya melalui telefon cukup kuat.. 
Rasa rindu untuk peluk ayah setiap kali jumpa cukup kuat 
Rasa rindu nak gaduh ngan ayah macam selalu cukup kuat

Saya selalu berangan yang Allah akan kabulkan permintaan saya untuk bertemu dengan ayah walau sekejap. sekejap je.. sekejap je.. tak lama pun takpe. tapi yelah... semua tu angan-angan kosong... mustahil dan tak mungkin. Apa yang pastinya, ayah takde.. ayah takde...AYAH DAH TAKDE!!!

Takpelah... Bukan nak merungut dengan kerja allah, cuma saya rasa terlalu rindukan ayah.. cukup rindu sampai dah tak tahu nak kata apa, nak nangis pun dah tak tahu, sebab rindu sangat... kekadang hanya gambar ayah saja yang menjadi pengubat rindu yang tiada kesudahan. 

Cuma apa yang saya perasan, bila ayah takde.. banyak perkara yang ayah tak bagi buat, secara perlahan-lahan saya buat... :( Ya Allah... lalainya saya... hati saya memberontak... saya harap bila saya buat perkara yang ayah tak bagi buat, ayah akan bersuara marahkan saya.... hmmmm

Takpelah... semua berlalu dengan pantas... pejam celik.. pejam celik dah 2 tahun saya hidup tanpa ayah...


Alfatihah untuk ayah, semoga Allah menempatkan ayah di kalangan mereka yang beriman. sesungguhnya ayah adalah lelaki terhebat yang saya pernah kenal.. ayah pandai masak.. ayah pandai bertukang.. ayah pandai buat wiring.. ayah pandai jahit baju ... segala yang pandai itu adalah ayah... 



07 April, 2014

Alamak... tak ingat lah bila kejadian ni berlaku hahahahahaa..... tapi yang pastinya masa cuti sekolah dan bukan masa cuti sabtu ahad :p. Sebenarnya dah lama plan nak g memancing kat kelong ni.. tapi disebabkan ada saja acara lain yang menggagalkan misi, masa terpaksala ditunda saja. tapi kali ni alhamdulillah... jadi juga.. Syukur Ya Allah.

Kami bergerak dari umah dalam jam 9.30 pagi, sampai kat Bagan Lalang lebih kurang jam 11 pagi.. tu pun selepas campur tolak bahagi darab dengan macam-macam persinggahan nak beli itu ini, adehhhh...

Ala, tak retilah akak nak bercerita pepagi ni.. meh nengok gambar.

Semua barang longgok saja sini sementara tunggu bot sampai. panas wehhh

Delu masa 1st time datang sini, adik masih kecil lagi..
umo dalam 3 tahun kot.. alahai.. dah tak ingat la.
sekang datang lagi, adik dah anak dara dah. Besar kan adik...
Kak long, kali pertama lah ni datang trip mancing kat Bagan Lalang
ok, bila sampai je kat sini.. kira-kira tetangah laut,
ini aktiviti pertama, pasang apa yang patut dipasang.
Ibu tukang amik gambar saja, sebab ibu tak reti nak pasang mende alah ni,
 nak pancing boleh la..

Tada... dah dapat ikan.... tapi cenonet je ikannya.. apapun, Alhamdulillah
Ramai tu
Kali ni joran adik plak sangkut ikan.
hmmmm... dah nengok gambar kan. kesimpulan cerita memancing kali ni agak suram hahahahaha. bukanpe, ikan tak banyak... ikan-ikan kali ni semuanya agak pemalas nak makan umpan. Saya pun rasa tak seronok.. tapi dalam hati berkata-kata, nak datang lagi.. nak dapatkan ikan yang banyak. 

ops, lupa nak kasi tau, sewa ke kelong Bagan Lalang ni dah naik tau.. dah jadi RM50 satu kepala, bebudak dia caj separuh. kelong ni plak macam umah tengah laut yang ada banyak bilik, ada toilet zaman jepun dan ada dapur untuk masak. oklah not bad.. cuma yang badnya bila takde ikan.. hahahahahaha


Akhir sekali, kami makanlah ikan bakar yang ada kat kedai makan sini..
kahkahkahkahkahkah


za: sekali sekala berlibur kan....

18 March, 2014

On 9:00:00 AM by Aliza in , , , ,    2 comments

Assalamualaikummmm.... kabare???? 
nampak tu.. nampak tu??? nampak tak roti canai tu... gua tebar sendiri tau.. tebar yang tak seberapa nak tebar lah... macam tebar singlet reput hahahaha.... Rasanya ni bukan kali pertama saya buat roti canai sendiri... tak ingat la berapa kali, tapi dah pernah buat la masa zaman anak-anak dara dulu. cuma percubaan repesi yang pelbagaila. saya cuba resepi mana yang elok dan sedap. 

Resepi roti canai kali ni saya ambil dari mesra.net, so far oklah rasanya. Alhamdulillah. nak resepi ke... ala boleh google je... hmmm oklah, meh saya kongsi resepinya... selamat mencuba.

Bahan-bahan :-
1- 1 kilo tepung gandum
2- 4 sudu majerin
3- 500ml air
4- 3 sudu susu pekat
5- 1 sudu kecil garam
6- 2 sudu besar gula
7- 1 biji telur

Cara-cara :-

1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
Langkah 1-6 saya tak buat, saya guna kaedah BM... senang dan mudah.

7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai.

Dah siapkan... cuma memang leceh je rasa masa nak menebar tu. tapi syukurlah berjaya juga. dan seperti biasa saya akan frozenkan untuk sarapan pagi dan bekal kanak-kanak.
Selamat mencuba korang


za: peluh tu, macam mamak tebar roti canai peluh menitik-nitik...

17 March, 2014

On 4:00:00 PM by Aliza in , , , ,    No comments

Nyum..nyum..nyum... Tragis kan tajuk entri ni. hahahahah ni cerita sarapan di pagi Ahad. ada beli pisang, asalnya nak buat cokodok pisang je. tapi tetiba teringat kan kak lily plak. ada minta resepi apam pisang dangan beliau tempohari. jadi apa lagi, makcik ni nak lah juga mencuba. ada member yang nak resepi apam pisang ye.. meh saya kongsikan, dan seperti biasa rasanya kak lily tak kisah kot kalau saya kongsikan. Jom...

Bahan-bahannya:
  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1/2 sudu kecil baking powder diayak bersama tepung.
  3. 2 biji telur
  4. 1/4 cawan brown sugar
  5. 120ml butter cair
  6. 4 biji pisang
  7. 1/2 sudu kecil soda bicarbonat.

Cara-Cara:
  • lenyek pisang bersama soda. Ketepikan.
  • pukuk dengan whisk telur, buttet cair dan gula hingga sebati dan berkrim.
  • masukkan pisang dan gaul rata. Masukkan tepung dan gaul sebati.
  • kukuskan  dalam 30 minit.

Rasanya??? fuh, memang terbaiklah apam ni.. lembut, gebu.. creamy, memang betul2 sedap.. lagi-lagi kalau makan panas-panas. jemputlah mencuba, insyaallah tak rugi.


za: tak salah mencuba
Sepanjang minggu lepas kekanak memang bawa bekal. macam-macam variasi bekal yang ibu siapkan.. tapi ada antara bekal kekanak ni ibu tak sempat rasa sebab ibu puasa. Alhamdulillah. 

Hari Isnin ibu bekalkan roti tortila wrap dengan chicken slice dan salad. Untuk kudap-kudap ibu bekalkan biskut jejari dan coco crunch. Alhamdulillah, walau salad, tomato dorang tak makan sama macam ibu, tapi bekalnya habis hehehehee.

Hari selasa pula ibu bekalkan karipap frozen dan bebola kentang cheese frozen yang semuanya ibu buat sendiri. Alhamdulillah, walau ibu tak pandai sangat... tapi tak perlu dah beli. buat je. eleh, nak kasi tau yang ibu ni rajin dan wanita berkerjaya yang berjaya ahaksss...

Hari Rabu Sandwich telur dan nasi goreng menjadi bento kak long dan adik. nasi semalam ada lebih, jadi layankan je... sandwich pulak ibu buat supaya dorang tak bosan nak makan nasi je. Percubaan pertama ibu buat telur rupa kartun juga. hahahahaha.



Hari Khamis ibu buat puff inti sosej dan cheese bentuk teddy bear dan roti sapu nutella. adik kata sedap lah ibu... dia nak makan teddy bear pun dia pikir banyak kali kot... kesian dia cakap. adik..adik

Hari Jumaat hari ibu malas. kak long dan adik cuma berbentokan nasi semalam dan tomyam semalam. dah abissssssssss

Itulah alkisahnya cerita bento kedua beradik tu. Alhamdulillah, dorang suka walau kekadang ada juga yang nak ngelat sebab ada sayur. tapi ibu cuba jugalah buat yang terbaik untuk mereka berdua tu. Insyaallah...



ibu: penat memang penat, tapi nak biasakan anak2 bawa bekal g sekolah, duit belanja boleh simpan

12 March, 2014

On 4:30:00 PM by Aliza in , , , , ,    4 comments
Hari ni dah masuk hari ke 3 saya ganti puasa. Harapnya kesampaian lah hajat nak ganti habis puasa sebelum Ramadhan baru datang, Insyaallah.... Semalam masuk je tengahari sel-sel otak dah berhubung antara satu sama lain nak makan kerang goreng. Fuh... teringin sangat gayanya.. hahahahhaa... jadi apa lagi, balik kerja je semalam saya terus singgah pasar, dan memang rezeki saya.. ada pula kerang tu.. besar-besar pula. jom mula masak.



Bahan-bahan:

1 kg kerang
3 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
sedikit belacan
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar sos masam manis
sedikit garam


Cara-cara:
  1. cuci kerang sampai bersih.
  2. kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, belacan.
  3. tumis bahan-bahan kisar dengan sedikit minyak sampai garing. Bila dah garing masukkan sos cili dan sos masam manis. masukkan garam. 
  4. masukkan kerang, kacai sampai kerang tu masak.

Siap..... nyum..nyum..nyum... memang sedap....

za: penat nyerrrrr


Assalamualaikum... Selamat pagi. Entri sebelum ni saya sibuk bercerita pasal karipap dan bebola kentang berkeju homemade yang saya bekukan. Sebelum ni saya bekukan dan masukkan dalam bekas plastik atau tupperware pastu susun elok-elok. 

Tapi kali ni saya tak masukkan dalam tupperware atau bekas, tapi saya masukkan dalam plastik yang berzip hehehehe, ala beli kat daiso je, lagi senang. Tapi sebelum masukkan dalam plastik ni,  sila pastikan yang makanan tu dah beku terlebih dahulu baru susun dalam plastik. cer nengok gambar kat bawah ni...


saya bekukan dulu macam ni. susun jangan bagi melekat antara satu sama lain,
pastu bekukan. Agak-agak dah beku baru susun  dalam plastik atau bekas korang.

Tada... inilah hasilnya... kalau nak goreng kuarkan je.. insyallah tak melekat.

Senangkan kerja, tak payah nak beli dah kat kedai. Sah-sah kita tahu makanan tu sihat. hehehehehe.... ok, saya berhenti dulu lah yer.. kepala dah ting tong ni....


za: hehari belajar macam-macam untuk kepuasan diri sendiri

11 March, 2014

On 2:00:00 PM by Aliza in , , ,    No comments
Weekend ni memang minggu saya dilanda rajin. saya buat karipap frozenlah.. saya buat potato cheese ball la.. pastu siap bekukan... yeahhhh... jom saya kongsi resepi yang saya adu dombakan semuanya. hahahahahah

Bahan-bahannya:

5 biji ubi kentang (rebus dengan kulit sekali + sedikit garam)
Tepung gandum + Tepung beras sket (Masukkan je baper banyak yang nak sampai adunan cantik atau sebati)
4 biji telur
Serbuk lada putih
keju yang dipotong dadu (saya guna slice cheese je)
Serbuk roti secukupnya


Cara-Caranya:
  • Lenyek Ubi Kentang yang dah empuk
  • bubuh tepung sikit demi sedikit + lada putih hingga sebati
  • ambil adunan sebesar bola pingpong ke atau kecil lagi.. leperkan, masukkan cheese kat dalam pastu bulatkan.
  • golekkan dalam serbuk roti
  • golekkan pula dalam telur, lepas tu golek lagi dalam serbuk roti.
  • kalau nak goreng.. sila goreng, kalau nak frozenkan.. boleh juga....
Inilah rupanya

heheheeh, tak payah beli dah kan.. kira sihat lah ni....

za: cuba cuba tak salah kan.. kalau jadi alhamdulillah, kalau tak jadi sila cuba lagi

10 March, 2014

On 3:30:00 PM by Aliza in , , ,    No comments
Jom buat karipap lagi kawan-kawan. Kali ni saya buat karipap keledek. rasa manis-manis keledek tu buat saya rasa nak buat lagi. untuk resepi pula, saya rasa begitu selesa menggunakan resepi kak lily. Dan saya rasa kak lily pun tak keberatan kiranya saya kongsikan resepi yang beliau kongsi di blog. hehehehe... jom salin resepi cepat..dan jom buat karipap.

Bahan-bahann Untuk Doh:-
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar Margerin (saya tak guna)
1/2 cawan minyak jagung (saya gantikan dgn butter dan cairkan)
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam 

Carannya :-
Panaskan butter dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih. Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit.Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak. Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri. Tapi kaedah saya senang jer... saya guna kaedah Bread Maker... hahahahaha  hantam semua sekali masuk.


Inti Keledek saya ikut sebiji-sebijik resepi kak Lily yer. ... Kredit untuk kak lily

Bahan-bahannya Untuk Inti:-

4 biji keledek bersaiz sederhana - didadukan
1 labu bawang besar -
Segengam ikan bilis
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada kering kisar
Sedikit garam
Daun bawang / sup - optional

Caranya :-

Kededek di dadukan dan rendam dalam air supaya tidak lebam warnanya. Blender bawang, ikan bilis, rempah kari serta lada kisar tadi. Panaskan minyak dan tumis bahan blender (pes) tadi hingga kelihatan sedikit garing. Masukkan keledek dan sedikit air. Masak hingga keledek empuk dan sesuaikan garam dan tabur daun sup serta daun bawang. Sejukkan inti sebelum memulakan membuat karipap.

ok done.

Bila dah siap semuanya, karipap pun dah nampak rupa karipap.. marilah kita bekukan atau frozenkan.... cara-cara saya buat karipap frozen.. hmmm... nantilah saya tunjuk... hehehehe okbai.



za: peti ais dah penuh dengan makanan frozen homemade
On 8:21:00 AM by Aliza in , , , ,    No comments
Assalamualaikum... 
Selamat Pagi Semua...
Seperti yang kita maklum akan tragedi yang melanda negara lebih 2 hari lepas. Kehilangan pesawat MAS MH370. Rata-rata orang memperkatakan tentang kehilangan ini. Semua orang diselaputi rasa tanda tanya yang ntah di mana titik nokhtah nya.. jawapan yang sahih dan pasti benar-benar diharapkan oleh semua pihak, terutamanya sanak saudara penumpang pesawat malang itu. 

Saya selaku seorang manusia, hamba Allah yang hidup menumpang di muka bumi ini, memang rasa terkesan dengan peristiwa ini. Bukan kerana saya ada saudara atau sahabat handai di dalam pesawat itu.. tapi ntah kenapa, mungkin kerana naluri kemanusiaan yang sedia hadir di dalam hati dan diri. Risau perkara buruk berlaku. Takut peristiwa 1977 berlaku lagi. macam-macam ketakutan. 

Apa-apa pun jua yang berlaku, marilah kita bersama-sama berserah kepada Allah, semoga Dia beri yang terbaik buat kita. semoga Dia permudahkan apa yang sekarang begitu sukar rasanya.


Alahai, omak rasa sentap plak pepagi ni. tapi memang sentap kot, sebab buka tv cerita pasal MH370, buka radio pun sama, buka FB apatah lagi... alahai.... ok, meh kita pusing sket mood tu agar jangan terlalu swing. Pagi ni ibu buat bekal sempoi, bukan sebab takde idea, tapi sebab ibu nak cepat, seawal sebelum jam 7 pagi, Batrisyia kena ada kat sekolah, katanya ada taklimat pengawas. jadi kelamklibutlah ibu ni nak siapkan bekal dan terus sarapankan si anak hahahahaha... rasa nak tingtong kepala ibu ni, dah la malam takleh tido lena.. panas ngkooooo.... ekon buat hal plak.. adoiiiii...

ok..ok.. meh nak kongsi, bekal aka bento kekanak pagi ni simple je, chicken slice wrap dengan cheese, salad, tomato, dan mayonis beserta biskut jejari+coco crunch. Dah... siap!!!! 

jom makan...........


Chicken slice wrap + tomato+cheese+mayonis
&
Biskut jejari+coco crunch
Pink bekas Batrisyia, Oren bekas adik


za: seronok nengok anak-anak berbekal

07 March, 2014

On 4:25:00 PM by Aliza in , , ,    1 comment
Alhamdulillah, masih diberi khudrat yang baik untuk terus bangun pagi dan tidur lewat bagi siapkan keperluan sarapan dan berbekal kekanak riang kat rumah. 

Yeahhhh..... mari kita nengok apa yang cantik tu ye... hehehehehe


Ni bekal pagi ni, nasi goreng sotong+ carrot
dan lempeng kelapa+sambal sardin. letak sket coco crunch.


Bekal semalam (khamis) Roti manis campur
chicken Floss+mayonis dan sosej goreng



Yang bestnya bila bebudak seronok sangat dapat pencucuk-pencucuk yang macam-macam gambar tu. hahahaha... ala... food pick tu lah yang saya buat sendiri tu. tapi bila bawa balik memang betul2 kosong bekalnya.. yang pencucuk tu dah diagih kat kengkawan dorang. adoiiii....

alhamdulillah, semoga saya terus diberi karajinan dan semangat untuk sihat sampai bila-bila. aminnnn....

za: puas hati bila masak.

05 March, 2014

On 1:38:00 PM by Aliza in , ,    No comments
Alhamdulillah, masih bernyawa saya untuk berblog. saya harap blogger yang lain juga sihat walafiat. macam saya ni, nak kata sihat sangat takdelah.. nak kata tak sihat, masih boleh main masak-masak lagi. hahahahaha

sekejapan tadi saya terfikir.. dah lama juga rasanya saya berkecimpung dalam dunia blogging ni.. dari tahun 2008... fuhhh.. dan ramai kawan-kawan blog yang saya kenal dan jumpa. dan dari tahun ke tahun pengisian dan cerita dalam blog saya ni berubah-rubah dan bertukar-tukar rentak. dulu sibuk cerita pasal breastfeeding,cd, anak-anak, keluarga dan pelbagailah. korang yang biasa follow blog saya mesti tahu kan. 

sekang ni saya tukar rentak lagi.. saya dah minat masal plak. yelah, sejak-sejak terjerumus dengan kawan-kawan kaki masak ni, apa lagi.. gunakanlah sebaik mungkin idea kawan-kawan tu untuk kebaikan bersama.

entri kali ni saya nak cerita pasal bento atau bekal. kalau saya, senang je nak sebut.. panggil bekal je, kalau kat sabah darang panggil "baun" atau "tapau". tapi sekang saya dah dapat bahasa baru BENTO. dulu saya pelik, kenapa panggil BENTO.. tak paham saya orang dok sebut bento-bento.. sedangkan benda tu bekal. hahahahaha.... meh saya kongsi penemuan saya tentang maksud BENTO. 

Bento sebenarnya adalah istilah orang Jepun, iaitu makanan yang dibungkus dan selalunya diletak didalam bekas makanan tradisional mereka. Makanan untuk bento selalunya adalah sejuk dan sedap dimakan walaupon sejuk/suam contoh makanan yang selalu dijadikan bento ialah sushi, sandwish, buah-buahan,sayur-sayuran dan lain-lain. Bestnya bento ni, siapa yang bawa mesti senang hati sebab hiasan dalamannya yang macam-macam ragam. hahahahaha.

ok, korang faham dah ye. Jadi saya pun rasa macam seronok plak nak guna istilah bento. hahahahahha ops.. jangan silap yer, sebenarnya saya dah lama mula masakkan sarapan pagi untuk kekanak riang kat umah, dari tahun lepas lagi. cuma bekal tu kekadang je bawa sebab Batrisyia sekolah agama, jadi dia susah nak makan sebab takde waktu rehat kat sekolah. so sekang ni bila dia dah masuk sekolah kebangsaan sidang pagi, maka berbento lah kami anak beranak. hahahahahahaha



Dari awal tahun hari tu, kekanak riang kat umah dah mula bawa bekal, cuma mood ibu nak bergambar takdelah begitu tinggi sebab tak paham lagi maksud bento ni. sekang da pandai berbentoing ni... hahahahah siaplah kau. beberapa hari lepas, saya dengan tak malunya bertanyakan pasal aksesori bento yang cantik2 dari seorang teman di FB... wahhh alhamdulillah, nasib baik Sue Aleen tak keberatan nak bagi idea dan info kat saya. TQ Sue.. jasamu di kenang. maka dengan itu, semalam sementara tunggu Batrisyiia balik sekolah, saya singgah MR. DIY kat bangi ni ha.. carilah apa yang patut.... walllaaahhh dapat wooooo.... yessss siappp.

tada... nengoklah hasil bekal aka bento kekanak riang kat umah saya.... semalam saya buat roti tortila inti sosej & slice ikan... letak sayur sket. arini plak saya buat bake mash potato dan nugget homemade. wallahhh... saya plak teruja nak mendeko. 

ok, kita stop dulu.. tunggu esok punya BENTO plak. hahahahaha


za:sukamasakplak

25 February, 2014

On 4:51:00 PM by Aliza in , ,    No comments
Timun Tua... 
Timun ni makanan saya dari kecil. satu ketika dulu, ayah rajin buat kerabu timun. nyum..nyum..nyum... memag sedap. sampai dah besar sekali sekala saya akan nampak ayah buat.. dan saya akan makan, memang sedap. Bila saya dah kahwin.. resepi kerabu timun tua ni saya masih gunakan. pertama kali incik suami makan, memang dia rasa pelik. tapi akhirnya saya berjaya buatkan menu kerabu timun ni menjadi permintaan incik  suami. hahahahahaha

Minggu lepas kami pergi beli barang dapur. incik suami amik timun tua.

"Yunk, timun ni buat macam selalu buat tu" 

hahahahah saya buat-buat-buat tanya, nak buat cemana? dia cakap yang ada belacan tu.. yang biasa buat tu. hahahahahahah... okayyyy.

Tapi agak malang sket, sebab timun tua ni terperuk kat dalam peti air seminggu lamanya. hahaha sampai incik suami yang tegur.. 

"nampak gayanya timun abang tu tak buat apalah.."

hahahahah... terus semalam saya nekat untuk buat kerabu timun tua tu. hehehehehe. meh saya share ngan sorang.


Ni lah timun tua. kenal kan..kenal kan...


nak buatnya senang je. kikis isi timun ni guna sudu. dapat lah macam ni hasilnya

Tada... dah siap. sedap. makan macam tu je pun nyummyyyy



Bahan-bahan Kerabu Timun Tua:

  • Timun tua - amik isi macam kat gambar tu
  • belacan besar jari kelingking... (sila ukur jari kelingking memasing)
  • setengah genggam udang kering - Tumbuk jangan hancur
  • 4 ulas bawang merah - hiris
  • 5 biji cili api - hiris halus
bila dah ada semua bahan tu.... campur semua sekalid alam satu bekas. letak la garam dan gula ikut suka. siap. Selamat Mencuba ye kengkawan. Chowwwww



Nota za: sentiasa rindu masakan ayah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...