Meroti selagi "bibik moden" ada - ROTI NAIK PAHANG (resipi Tok Mak)

10:45:00 AM Aliza Reesya 0 Comments

Assalamualaikum... selamat pagi korang.... 
meh saya kongsi lagi, mood memasak memang tengah membuak-buak sekarang ni. cuma menu yang nak dimasak tu terhad kepada kuih muih, roti-roti.... kalau lauk-lauk minta mahap yer... ku agak malas hahahahaha. semalam puas fikir nak masak apa untuk sarapan kekanak g sekolah esok. sekali timbul idea nak meroti. sebenarnya dah banyak kali saya meroti, cuma ni first time meroti sambil memintal-mintal dan letak sosej hahahahaha.... resepinya? jap lagi saya kongsi yer....

Ni lah hasil roti pintal yang saya buat... nyum..nyum..nyum... teknik memintal kena ada tau, hahaahah saya belum ada teknik yang hebat lagi so malas share. nanti dah ada baru saya share ye

ini pula saya main bulat-bulat je... sebab saya dah tak larat nak memintal. tapi yang ini saya tak letak sosej, tapi saya tabur gula dan keju jer... boleh la rasanya... best...

ok, rasa macam hebat plak bila meroti ni hahahahaha... perasan okey... jangan marah. Resepi yer.. sebenarnya resepi saya ambil dari Tok Mak. member pesbuk yang baik hati dan tak kedekut untuk kongsi resepi. memang terbaik. so meh saya kongsikan kat sini resepinya yer...

ROTI NAIK PAHANG(resipi Tok Mak)

1 BIJI TELUR. 
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS. 
3/4CWN GULA.
2 SUDU KECIL IBU ROTI. 
2 SUDU BESAR MARJERIN. 
1 SUDU KECIL SORTENING. 
500 GM TEPUNG GANDUM CAP SAUH. 
300 ML AIR ..(AIR NI DH DI CAMPUR SEKALI TELUR N SUSU MANIS JADI 300 ML AIR.) 
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG SEBARANG JER.. 

CARA ( KAEDAH BREADMAKER)

MASUK AIR YG DI BANCUH DGN TELUR SUSU MANIS N SUSU TEPUNG. 
MASUK TEPUNG. MASUK GULA. MARJERIN. SORTENING. 
LAST SEKALI IBU ROTI@YEAST. START PUTAR SEMUA ...

Ok korang, ni cuma resepi untuk dohnya saja tau.. untuk inti ke, hiasan ke.. pepandailah korang deco... nanti saya dah pakar baru saya kongsi step by step yer.....

0 comments:

Sesungguhnya Dia Pergi Tak Kembali Lagi

3:22:00 PM Aliza Reesya 0 Comments

Assalamualaikum.....
Daripada Dia kita datang... kepada Dia kita kembali.... tahun ni saya diuji lagi... ujian yang saya rasa begitu berat. mau tak mau saya terpaksa tempuh dan redha jua. lebih kurang 2 tahun lepas, saya ditinggalkan ayah yang tercinta. Ayah pergi tanpa sebarang pesanan untuk saya. Ayah pergi tak tunggu saya walau sesaat... alangkah baiknya kalau ayah boleh tunggu saya walau seminit untuk dengar ucapan yang saya sayangkan ayah. tapi apakan daya.. sudah itu janji yang telah ayah buat dengan Penciptanya dulu. Saya pasrah.

Tanggal 17 Januari 2013/ 15 Rabiul Awal1435, saya ditinggalkan lagi sekali. kali ni saya ditinggalkan oleh mak lang. mak sedara yang rapat dengan saya adik beradik. mak lang kakak kepada emak.. dia mak sedara yang begitu sporting dengan kami. hmmmm kalau sekadar mak sedara yang biasa-biasa, saya mungkin tak terasa sangat bila kehilangan, tapi disebabkan mak lang adalah mak sedara yang luar biasa. dia penceria keadaan.. gurau sendanya memang sentiasa dalam fikiran dan kekadang saya pun terikut-ikut. sedari kecil lagi saya memang sentiasa membontot mak lang... ke  mana saja dia pergi saya akan ikut. hinggakan satu ketika, kalau saya ada di rumah orang lain, bila mak lang datang, saya akan terkinja-kinja nak ikut mak lang balik umah. bila saya dah besar, dan belajar di sini... lagi bertambah rapat saya dengan mak lang... dia kerja saya ikut kerja, dia jalan saya ikut jalan...Ya Allah... rindunya saya dekat mak lang.... 

mak lang juga yang banyak membantu saya bila saya nak bertunang dan kahwin. dengan dialah kami pusing satu kangar untuk cari butik pengantin... cari mak andam... pilih baju yang cantik... Ya Allah huyarabbi.... begitu banyak kenangan bersama mak lang... bila bercerita tentang kegembiraan... kesedihan.... mak lang sentiasa sudi untuk dengar.. dan yang paling best, bila saya kenal pakwe baru, dengan mak lang dan sepupu sayalah akan saya kenalkan.... wahhhh hebatkan....

Tapi apakan daya... semuanya hanya cerita dan kenangan yang tak pernah saya lupa.... dialah mak sedara.. dialah ibu. Tapi saya tak rasa terkilan sangat, sebab saya berkesempatan jejalan dengan mak lang dan keluarga akhir tahun lepas. kami menghabiskan cuti yang ada bersama-sama. tapi tak sangka... itulah percutian terakhir kami bersama....

sama seperti ayah... apa yang saya harapkan untuk mak lang... mak lang bahagia di sisi mereka yang beriman... semoga roh mak lang bahagia di Sana.. Ameen....


Van jenazah dah sampai untuk bawa mak lang ke tanah perkuburan Kodiang

Ciuman terakhir dari mak cak untuk mak lang... mak lang sentiasa di hati saya dan yang lain

Nota za: Rindu sangat dengan mak lang

0 comments:

Makan-Makan Karipap Kentang

10:46:00 AM Aliza Reesya 0 Comments

Cuba teka saya nak buat apa....



Hahahahahaha, semalam mood rajin saya datang. kebetulan ada plak yang request nak karipap. jadi termengah-mengahla si ibu ni buat inti karipap bagai. hahahahaha sib baik bahan dah ada, cuma kena cari kentang je... itupun minta ehsan incik papa belikan kentang.

sebenarnya saya tak berapa ingat sangat resepi doh yang sedap hahahahaha jadi saya pun bukala blog kak lily nak cari resepi. meh saya kongsikan resepi yang saya ciluk dari blog kak Lily... kak Lily amik yer.... Tq..Tq..Tq...



Bahan-bahannya :- Untuk Doh
Sumber Kak Lily HAs
4 cawan tepung gandum 
2 sudu besar Margerin 
1/2 cawan minyak jagung 
3/4 cawan air 
1/2 sudu kecil garam 

Carannya :-
Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih. 
Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit. Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak.Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri.




Bahan-bahannya :- Untuk Inti
4 biji keledek bersaiz sederhana(saya gantikan dengan kentang) - didadukan
1 labu bawang besar -
Segengam ikan bilis (saya campur udang kering sket)
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada kering kisar (saya masukkan cili boh yang dah blend sesiap)
Sedikit garam
Daun bawang / sup - optional
Caranya :-
Kentang di dadukan dan rendam dalam air supaya tidak lebam warnanya. Blender bawang, ikan bilis, udang kering, rempah kari serta cili boh tadi. Panaskan minyak dan tumis bahan blender (pes) tadi hingga kelihatan sedikit garing. Masukkan kentang dan sedikit air. Masak hingga kentang empuk dan sesuaikan garam dan tabur daun sup serta daun bawang.Sejukkan inti sebelum memulakan membuat karipap
Get ready.... saya guna mesin mee ni.. untuk kulit karipap saya guna no. 5...
tada, dah siap mengkaripap hahahahahaha.

Ok dah siap karipap saya. dan minta ampunnnn saya terlupa amik gambar versi dah goreng. alhamdulillah jadi karipap saya... adik makan 3 bijik dia kata, kak long plak bawa bekal g sekolah. hahahahaha selamat mencuba yer....


nota za: sekali sekala buat kuih tradisi memang best. lebih-lebih lagi kalau ada bantuan incik suami. Tq abang... :p

0 comments:

Followers