18 March, 2010

On 12:40:00 PM by Aliza
Dalam kehidupan bermasyarakat, kita tidak terlepas daripada tuntutan untuk berbudi dan menerima budi daripada orang lain. Sama ada di rumah, pejabat atau kejiranan, kita saling bergantung antara satu sama lain dan mahu tidak mahu harus belajar untuk menabur budi, menerima budi dan menghargai budi yang diberikan orang lain.

Berbudi tidak semestinya dengan wang ringgit dan harta benda.Tetapi budi juga boleh diberikan dalam bentuk tunjuk ajar, nasihat, pengajaran, sokongan dan amalan baik.

Membalas budi pula tidak semestinya dengan menabur kebaikan yang sama. Tetapi memadai juga jika membalas kebaikan yang diterima dengan mendoakan kebaikan untuk si budiman tersebut. Demikianlah yang dikatakan, prang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

Rasulullah bersabda yang bermaksud:
" Sesiapa yang berbuat baik kepada kamu maka hendaklah kamu membalasnya. kalau kamu tidak berdaya membalasnya maka berdoalah selalu bagi nya sehingga kamu mengetahui bahawa kamu telah berterina kasih kepadanya kerana Allah sentiasa membalas kebaikan (orang yang berbuat baik) lagi mengasihi orang yang bersyukur." (Riwayat Tabrani.

- dipetik dari planner 2009 keluaran kharisma network sdn bhd..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...