16 November, 2009

On 8:45:00 AM by Aliza in
sendiri yang menyemakkannya dengan pelbagai hal dan benda.

Banyak masa luang tetapi kita habiskan dengan perkara yang tidak bermanfaat bagi kita. Kalaulah boleh kita kurangkan semak dalam kehidupan kita, .. kalaulah boleh kita kurangkan kesibukan diri kita, ..kalaulah kita kurangkan frequency menekan punat remote-control TV atau VCD player atau stereo kereta, ..kalaulah kita boleh kurangkan kehadiran kita di pelbagai pesta dan karnival... ..kalaulah kita boleh kurangkan berbual kosong di Facebook atau YM, Skype dan seumpamanya.
...pasti kita ada masa memikirkan masa depan dan hala tuju hidup kita. ...pasti kita boleh membezakan cara hidup kita dengan orang kafir. ...pasti kita boleh mengenalpasti beza hidup manusia dengan haiwan ...pasti kita boleh keluar dari rutin atau kitaran "makan ..cari makan.. BERHIBUR.. tidur.." Mari kita renungkan tentang perbezaan cara haiwan dan cara manusia:
Jika difikirkan betul-betul perbezaan utama di antara manusia dengan haiwan ialah: .. mereka ada otak tapi tiada akal…mereka hidup hanya mengikut nafsu dan naluri (instinct) mereka sahaja. Naluri haiwan dan unggas telah diprogramkan oleh Allah yang Maha Pencipta untuk melakukan apa yang sepatutnya dilakukan.Naluri inilah yang membolehkan haiwan misalnya:
menyayangi,melindungi dan mempertahankan anak mereka, bertindak secara berkumpulan tanpa memerlukan arahan dari ketua, tahu menjejaki langkah mereka sendiri, mempunyai sistem kommunikasi dan deria yang termaju. Mereka makan apabila lapar, membunuh jika perlu dan mengawan untuk survival mereka. Naluri inilah yang membolehkan burung-burung tahu menganyam sarang mereka yang kompleks, boleh mengembara beribu batu tanpa sesat . Semua keupayaan yang menakjubkan ini adalah naluri,instinct yang diwahyukan Allah. Jika diteliti, kita akan mendapati tidak ada cara bagi haiwan memperoleh keupayaan hebat ini selain daripada diwahyukan atau diajarkan oleh Allah. Oleh itu, kehebatan binatang membayangkan kehebatan dan keagungan Allah. Kalau kita boleh luangkan masa dari bergosip, kalau kita boleh kurangkan chatting dan YM, kita mungkin ada lebih masa depan komputer. Dengan masa luang itu, cuba layari laman web Harun Yahya yang mengajak kita berfikir, antaranya mengenai keajaiban penciptaan haiwan sebagai bukti keagungan Allah Yang Maha Pencipta. Semoga Allah memberi kita masa untuk memikirkan kehebatan dan keagungan-Nya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...