photo header2-1.png

SEKADAR MAKLUMAN DAN RENUNGAN BERSAMA…

Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang

ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan.

Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia takdpt

lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share

yg buat I tak boleh tido mlm tadi. Razali kata ni Firaun modern.

Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume

rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau

lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas. Apa punya manusia ni, kata Razali Awang. Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza.

Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat

kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat

Palestine. Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir.tapi dgn

pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah charge

naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel. tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara

Islam lain..UIA pun dah bagus!!!) Gaza Palestine terbahagi kepada 2 Hamas dan Fatah.Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata

rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat

Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi

dia mention Hashim. Beautiful country, iklim Mediterranean. boleh kalahkan

Los Angeles kalau tak kerana peperangan. Hamas Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime.

Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap. Kalau anda dtg

lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi&quot like they know they

can die anytime. Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel. punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. Hamas ada 25,000 org...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati

syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2

yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati

syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal. Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israeltak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn... Rakyat Palestine sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke;terpaksa dibuat tanpa bius.

Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2

kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus

..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit.Razali kata tak

de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang

sikit2 here and there. Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang.

Nauzubillah.

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak

pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau. Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran

kita ni ha...yg paling dekat SINGAPURA So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel. So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada.. Wasalam.




nota za: petikan dari email yang diterima pagi tadi. saja ingin berkongsi. betapa untungnya hidup di Bumi Allah Malaysia ini.
PENAFIAN: Pembacaan dan penerimaan pembaca tentang isi kandungan blog ini adalah atas tanggungjawab pembaca sendiri. Blogger tidak bertanggungjawab untuk apa jua masalah yang timbul. Alizareesya Punya Cerita
.