23 October, 2012

On 9:10:00 AM by Aliza   5 comments
Ni entri dah lama sepatutnya keluar kat blog alizareesya. tapi dah dibiar menjadi tukun dalam fon.. sabo jerlah. 2 minggu lepas en. suami bawa kami 3 beranak ke Seri Pengantin Resort, Janda Baik. perginya bukan nak honeymoon atau makan angin.. tapi sebab en.suami ada kerja... jadi alang-alang kan.. layan jerlah...

kami bertolak dari kedai pun dah jam 3 petang, dah lewat. sampai kat destinasi pun dah jam 6 petang.. bukan sebab perjalanannya yang jauh.. tapi disebabkan jalan yang sesak memanjang. haii tak tahulah apa nak jadi dengan sistem jalan raya kat Malaysia ni.. nak kata takde undang-undang, dah macam-macam signboard dibuat..dipacak.. jadi boleh pikir sendirilah salah siapa. ok kita abaikan pasal jalan raya.. kita cerita pasal tempat yang kami pergi.


kekanak yang paling seronok nak jalan
walau dorang tak tahu apa tujuan sebenarnya berjalan tu.
 yang penting pada dorang ada kolam mandi.


Dah sampai jalan masuk. ada lebih kurang 15 minit lagi
perjalanan untuk sampai ke destinasi.

Sebelum chek in.. layan gambar dulu dengan adik. kak long???
 hahahaha dia tukang ambil gambar sementara papa
tengah sibuk dengan urusannya bersama kawan-kawan seperjuangannya.

lebih setengah jam juga kami tunggu untuk dapatkan kunci bilik. aduyaiiii naik berkematu dah montot. tapi apa boleh buat... sabo jerlah. suasana kat sini ok, sejuk.. banyak pokok-pokok yang boleh dibuat teduhan... cuma rasa serabut macam dok bercuti dalam hutan pulak rasanya... hahahahaha..... bukan apa.. terlalu banyak hinggakan rasa macam tak sesuai... kawasan parkingnya pun tak berapa banyak.. jadi mungkin biliknya terhad.. so tak boleh nak buat aktiviti besar kat sini. 


Tada...inilah biliknya dari arah pintu. memang cantik...
kira sesuai untuk honeymoon punya hiasanlah. dengan wanginya...dengan sejuknya.. wallahhh

cantikkan? memang cantik. cuma rasa tak best
kalau tv ada channel astro tapi tadak channel tv3 hahahaha.....

bila dah malam... suasananya memang romantik.
tapi kat dalam jerlah. kat luar bilik memang dah mati terus,
 langsung takde aktiviti apa yang boleh dibuat. 

kiranya destinasi kalini sesuai sangat untuk mereka yang nak jejalan dok bilik berkurung saja hahahaha.... kalau nak buat aktiviti beriadah ke.. hanya boleh mandi kolam, itupun siang saja. kalau malam sila duduk bilik baca novel yer...

ini sajalah teman seperjuanganku sepanjang berkurung dan bertapa  kat hutanni walau dihiasi dengan bilik yang cantik...

Kepuasan yang saya dapat untuk destinasi kali ni... hmmmm 1 bintang dari 5 bintang... muahahahahaha ampunnn tuan tanah......



za: kalau dah bosan lagi bertambah bosan.


12 October, 2012

On 1:24:00 PM by Aliza   No comments
Ayohhh saya share untuk renungan kita bersama... 



za: hmmm tiada paksaan sebenarnya untuk berbudi

05 October, 2012

On 11:56:00 AM by Aliza   No comments
oohhh yesss... saya beli lagi novel... ini novel yang ketiga telah saya baca. Antara ketiga-tiga novel yang telah saya baca, saya begitu teruja dengan nocel ni.. PMS atau nama panjangnya Projek Memikat Suami. Sepanjang saya membaca, senyuman tak lekang dari bibir saya... walau ada ketika ada babak sedih atau air mata, saya tak tersentuh sangat macam dua novel yang telah saya baca sebelum ini.

saya rasa begitu berkesan dengan jalan cerita yang di garapkan oleh Hanina Abdullah. saya tak bosan langsung baca dari awal hingga pertengahan cerita. opsss.... saya belum habis baca, sebab semalam saya mula menovel pada jam 9 malam... jam 4 pagi baru saya tidur... hahahaha, dah jadik mata panda dah ni.

Bila baca tips-tips yang diberikan oleh kakak Husna dalam cerita ni, saya seakan-akan macam nak mencuba juga ahakssss.... tapi tulah, realiti dengan fantasi tiada samanya... apa yang ada dalam novel ni hanya fantasi saja... realitinya apa yang sedang kita lalui seranag ini... tapi just for fun.. boleh la... nak try tips-tips dalam ni pun boleh... tapi kena nengok situasi jugalah yer...

untun novel yang saya dah baca 80% ni, saya bagi 4 bintang dari 5 bintang... mungkin kalau saya dah baca habis... mungkin leh dapat 5 bintang kekekekeke.... meh baca sinopsisnya...

NAWWAL HUSNA, baru sehari pulang ke tanah air selepas tamat pengajian, dia dikejutkan dengan berita peminangannya. Demi ummi dan babah, Husna bersetuju dengan permintaan itu meskipun dia tahu sangat sukar untuk bersama dengan lelaki yang memang tak sukakan dia.“Jangan menyesal, little girl. Awak ingat taktik awak tu bagus sangat? Awak nak sangat kahwin dengan saya? Okey, saya akan bagi tahu mama yang saya setuju. Cik Nawwal Husna, awak akan jadi isteri saya. Awak ingat awak dah menang? I promise you, for every day of our married life, you will regret what you have done today.” – Zahrain Alimin  Hidup berumah tangga dilayari berbekalkan nasihat dan petua dari kakak-kakaknya, yang lebih dikenali sebagai Master-ji dan Side-kick. “Buat apa kalau Puan Sri berkenan, tapi tuan punya badan tidak!” – Nawwal Husna“Una tak pernah terfikir ke, kalau Puan Sri boleh berkenan kat Una, kenapa Una tak buat anaknya pun berkenan kat Una?” - Najla. Berjayakah Nawwal Husna memikat suaminya si mamat ketul ais beku, Zahrain Alimin? Bolehkah ketul ais beku ini dicairkan?“Sayang... Abang tak tahu bila abang jatuh cinta dengan sayang, sebab abang sibuk sangat hendak membenci sayang. Benci, benci, benci, tup-tup, in love. Bila jatuhnya pun abang tak tahu,” - Zahrain AliminApabila mereka sudah menemui cinta itu, wujud pula penghalang dek rasa cemburu dan fitnah. Berjayakah mereka mempertahankan rasa cinta yang baru hendak bercambah? Ikuti cabaran dan usaha Nawwal Husna untuk membina rumah tangga bahagia!


za: memang dari kecil suka berangan-angan



02 October, 2012

On 1:31:00 PM by Aliza   2 comments
Saya tak tahu apa yang nak diungkapkan... saya tak tahu macamner nak uraikan.. saya tak tahu macamner nak jelaskan.. saya tak tahu...

apa yang saya tahu, saya terlalu rindukan dia.. saya rasa saya dah tak boleh tanpa dia. tanpa suara dia.. tanpa gurauan dia. tanpa amarah dia. 

sedangkan saya yang jauh ini begitu terasa akan kehilangan lelaki ini.. inikan pula mereka yang sentiasa ada di sebelah dia.

Ayah,
kalau ayah ada, mungkin ija tak buat semua ni. sebab ija tau yang ayah tahu ija sayangkan ayah. kalau ayah ada, mungkin rindu tak sekuat ini.. sebab ija tahu.. ayah juga tak betah tanpa dengar suara kami anak -anak ayah.
minggu ni genab 6 bulan ayah pergi... sekejap sangat kan ayah. kalau ayah ada, macam-macam kita boleh buat... hmmm yelah.. perkataan kalau... sesiapa pun boleh berkalau bila hati rawan begini...

video


za: kalaulah ada kalau yang boleh direalisasikan.... :'(

01 October, 2012

On 11:48:00 AM by Aliza   2 comments
Semalam kami anak beranak jejalan lapangkan fikirang yang agak tersepit sedikit gara-gara kerja yang bertimbun. jejalan g makan kat taman, pastu saya ajak en.somi g kedai buku kat PKNS. memang niat dah simpan untuk cari novel. asalnya saya nak cari novel Adam dan Hawa . tapi bila sampai kedai, novelnya dah habis. memang agak frust masa tu, sebab saya ni peminat aisya sofea yang agak tegar dari zaman belajar dulu. takpelah... mungkin ada novel lain yang best2 sekarang ni. hmm sebenarnya saya takut salah pilih novel.. sebab last saya beli novel pada tahun 2003 kalau tak silaplah... buku Gelora Jiwa Aisya Sofea. lepas tu saya dah terlalu sibuk dengan pelbagai rutin harian. Jadi dengan rasminya semalam saya buka semula "kotak" lama yang dah berhabuk teruk. saya nak mula baca novel. 

pantas, saya whatsapp iena tanya novel mana best. wahhhh banyak info dapat.. tengs lalink. yeaahhhh... mari kita mulakan misi


ini antara novel yang ada kat kedai buku, tak tahu nak pilih mana,
sebab terlalu banyak penulis baru

Dulu saya tak pernah miss beli novel karya Aisya Sofea, Norhayati Berahim, Fauziah Ashaari, Anis Ayuni, Damya Hana... mesti beli, sebab mereka-mereka itu antara novelis yang telah bertakhtah di hati saya. sehinggalah saya stop menovel. dan semalam saya masih terpaku di hadapan karya mereka.. tapi saya mula keliru.. adakah masih sama seperti dahulu. lagi sekali saya tanya Iena. iena cakap dorang memang otai.. macam Aisya Sofea, Norhayati Berahim.. tapi sekang dah slow dah, Norhayati pun dah tak banyak novel baru.. Aisya Sofea plak, novelnya dah tak sebest dulu.... hmmm lama lah juga mencari...


memula nak amik ni... pastu saya letak balik


nak amik ni plak.. tapi iena kata tak best...


last sekali.. ini yang dipilih buat pemulaan

Akhirnya saya amik Aku yang kau tinggalkan, karya Alina Haizar.. direkomenkan oleh Iena...   usai saja semua kerja... lebih kurang jam 4 petang, saya pun mulakanlah aksi saya wat kesekian kalinya... hahahahah, dah lupa tune untuk menovel sebenarnya.. hahahahah.... akhirnya saya dah jumpa tunenya.. berhenti sekejap buat apa yang patut untuk suami dan anak-anak, saya sambung balik... begitulah seterusnya, hingga jam 4.50am. Ya Allah, masih tak habis lagi.. inilah habuannya bila sudah terjebak. zaman dedulu boleh la.. muda remaja lagi, sekarang ni dah tak lalu dah. disebabkan ceritanya yang agak agak bagus... saya tak rasa bosan untuk meneruskan menovel.. tapi mengenangkan esok saya kena kerja.. terpaksa juga saya stop... dan tidur...

Hari ni bangun pagi, saya dah laloq.... mata tak boleh angkat.. hati rasa tak sabar nak balik rumah sambung menovel.... hmmm saya sedapkan hati saya.."daripada aku berfesbuk 24jam, baik aku baca novel" kikikiki......

Jadi, untuk diri sendiri.... selamat menceburkan diri semula ke dalam bidang ini semula. semoga succsess......  Adiosss....




za: tengs Iena.... luv u so much.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...