Si hitam legam - mau ganti yang putih

8:58:00 PM Aliza Reesya 0 Comments

Pernah ke kalian semua berhadapan dengan situasi yang saya hadapi? Apa erk... Meh saya nak kongsi satu cerita gerun dan seram.

Alkisahnya begini.. Tanggal 28 November 2012, bersamaan hari Rabu...
Saya baru balik dari kerja.. Lepas amik anak-anak terus balik umah. Harini saya tak g jogging macam biasa sebab hujan lebat woooo...  Jadi terus balik umah. Sampai je umah, buka pintu...  Ya Allab bau asap, busuknya.. Dalam hati bermonolog..

"uish, abang ni mesti hisap rokok dalam bilik. Busuk tul.. Adeh.. " sambil mulut moncongs pot pet pot pet sendiri.

Macam biasa saya relaxkan badan jap, pastu g mandi. Usai saja mandi saya trus ke dapur nak nengok apa yang patut saya buat sambil dalam hati dok cakap busuk.

" Ya rabbi...  Periuk aku... "..  Tetiba trus bercakap sendiri pula bila saya nengok periuk saya hitam legam dalam sinki. Dalam hati terus terbayangkan En. Somi yang tengah lapar, pastu panaskan lauk semalam untuk makan. Tetiba dia terlupa untuk tutup api, jadi inilah akibatnya. Nak buka tudung periyk pun ya ampunnn susahnya. Tapi saya takdelah membebel apa pun sengsorang. Rasa malas nak masak saya terus g kedai ngan kekanak nak jumpa En. Somi. Sampai-sampai je kat kedai En. Somi buka mulut...  Kikiki

" ada masak apagapa tak pagi tadi? "

...  Terus saya terlopong...  Ya Allah... Rupanya saya yang panaskan lauk semalam sebab ingat nanti senang En. Somi nak makan. Tapi tak sangka plak yang saya dah terbabas hingga pergi kerja. En. Somi cakap dia padamkan api lebih kurang jam 10 pagi. Walaweee...  Saya panaskan lauk jam 7.30 pagi.. Lamanya weiii...  Alhamdulillah, semuanya masih selamat... Kalaulah Allah nak uji kami sekeluarga, macam-macam yang boleh berlaku dengan kelalaian saya semalam. Lagi satu yang nasib baik adalah...  Bila En. Somi tak membebel pot pet pot pet. Alhamdulillah... 

Jadi, pengajaran untuk cerita semalam..  Berhati-hatilah.. Malang tak berbau.. Jangan lalai!  Adios.. Amigos!


Cantikkannnn
perlukan gantian baru


za:selalu lalai dalam hidup

0 comments:

JAWATAN KOSONG BANDAR BARU BANGI

4:32:00 PM Aliza Reesya 2 Comments

Pembantu Kedai/ pekerja printing tshirt (Lelaki) 
percubaan untuk tempoh 3 bulan: OT, Tempat Tinggal. 
Waktu kerja : 10am-8pm (selepas 8pm kira OT) 
Lokasi : Seksyen 3 bandar baru bangi selangor. 
Sila hubungi: En. Ali - 6018-2493382/ 6012-7868062 
FB: Aliza-Tshirt-Printing 

Sekian Terima kasih

.

2 comments:

TARAP vs KUIH

2:07:00 PM Aliza Reesya 2 Comments

Hari Ahad yang nyaman...  Ohhh yeahhh...  Tengahari dalam jam 12.30 kami gerak jemput mak n adik di KLIA. Saya memang betul-betul teruja, sebabnya... 


Buah Tarap yang dah bertahun tidak kujamah

isinya manis..katanya, sekarang di kk memang musim buah Tarap. ya Allah teringat zaman kecil-kecil dulu, memang inilah antara buah kegemaran kami adik beradik. sedap... manis. kalau buat kuih tak payah letak gula. harum buah tarap ni.. seangkatan dengan buah durian baunya.. semerbak.

inilah bancuhan tepung untuk buat kuih
buah tarap ni, saya yang tak bestnya, kalau buat kuih... kalau buahnya terlalu masak, kuihnya akan jadi berminyak... tapi belasah jerlah asal sedap. saya memang suka... terliur tau..



Dah jadi kuih

jadi, pada sesiapa yang nak rasa keunikan buah tarap ni.. cecepatlah beli tiket ke kk sekarang.. sementara musimnya masih ada yer... zasssss...... nak layan tarap jap.




za: ayah suka goreng bijik tarap

2 comments:

Musim hujan jom cuci baju

8:33:00 PM Aliza Reesya 0 Comments

Dah sebulan rasanya asik hujan saja. Musim tengkujuh rasanya dah tak sesuai sekarang, sebab hujan tak kira musim dah. Sekang ni hujan plus ribut plus banjir memang menakutkan. Saya... Hmmm macam biasa agak lena. Tidur musim hujan-hujan ni... Dan yang paling penting jadi terlalu malas nak kerja. 
Dan yang paling malas sekali bila tiba masanya untuk mencuci baju... Adehhh baju yang semalam punya semalam punya semalam tak kering-kering. Jadi dengan malasnya saya terpaksa ke satu self servis dobi ni kat seksyen 16 bandar baru bangi. Ntah apa namanya dobini.. Dobi Jimat kot nama dobi ni. Tak perasan lah plak. Apa yang saya perasan dobi ni kita yang kena siapkan semua, sabun, softener sendiri.. Tenaga pun sendiri. Kat sini ada 5 mesin basuh.. Ada 3 dryer. Untuk basuhan harga syiling yang kita kena masukkan antara RM3 - RM3.50. Untuk dryer plak RM3. Nak kata murah takdelah murah.. Sebab kalau campur tolak cecak RM10 gak untuk sekali cucian. Cuma kalau dibuat bandingan antara dobi biasa.. Saya rasa saya akan pilih dobi biasa lagi, sebab saya hanya tinggal hantar dan ambil saya.. Masa menunggu saya tak banyak dibuang begitu saja. Kalau self service dobi ni.. Untuk cucian saja dah 40 minit kena tunggu, pastu untuk mengering plak anggaran masa dalam 45 minit. Penat syehhh. 
Tak apalah, harini saya basuh dua trip baju.. Adehh panat nok.. Tapj nak wat camne.. Nu tengahari hujan lagi, malam ni pun macam ada tanda nak hujan lagi ni. Bertabah jelah. Kiranya saya suka jugalah guna servis dobi. Ni hehehehe entah kenapa erk...  Cuma yang saya tersangat-sangat-sangat-sangat-sangat tak berpuas hati ialah.. . Staf kat situ. Kalau korang nak tau, kat dobi Ni, dorang letakkan sorang staf untuk membantu customer yang tak reti guna, yang perlukan khidmat tukaran syiling, yang perlu khidmat belian sabun dan softener, so macam2 la servis yang staf ni boleh buat. Tapi ya Allah hu yarabbi...  Menyombong, kasar, tiada talent untuk melayan customer langsung. Hingga saya nengok ada beberapa orang customers yang sentap juga dengan cara minah ni bercakap dan marah orang. Saya pun sekejapan sentap gak bila kita tanya soklan dengan baik, tapi dijawabnya dengan muka menyombong dan nada keras. Aduhai.. Saya ni kasar gak, kasar bila berbual di telefon saja rasanya, tapi bila berdepan dengan customer abe lias, saya ok je. Agaknyala. Tapi manusia yang sorang ni memang failed! 
Jadi kengkawan area bangi yang rasa nak guna servis dobi layan diri ni.. Kena prepare fizikal dan mental ya hahahaha.. 
Ok, cukup setakat ini luahan hati saya yang tersentap siang tadi. Choww...




Za: rindu ayah sangat.

0 comments:

Followers