photo header2-1.png

Dari dia kita datang, kepada dia kita kembali

0
COMMENTS
Dari Dia kita datang 
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang

Yang lima yang enam
Yang di luar dan yang di dalam
Yang memberi salam
Dan yang menghulur tangan
Yang menyambut salam dengan penuh senyuman
Yang di dalam hati tersirat seribu jawapan
Seluas-luas lautan
Setitik pun belum tentu lagi
Dunia luas terbentang
Kita masih lagi mencari
Yang kita ingat jauh
Sudah semakin dekat
Yang kita ingat tinggi
Sudah semakin rendah
Awal dan akhir yang selama ini kita menunggu
Sekarang masanya sudah semakin hampir

(ulang korus)
Ku imbas kembali sepanjang perjalanan
Ku cuba renungi setiap perbuatan
Ku tunduk malu, malu aku memikirkan
Pahala dan dosa yang tak dapat aku bezakan
Ku cuba berlari, lari dari realiti
Seperti ada tali yang menarik ku kembali
Aku masih tak faham masih jugak tak mengerti
Masih mencari-cari siapakah diriku ini
Ku tanya pada hati moga diberi jawapan
Tapi ada dua suara yang sering kedengaran
Yang satu kata iya yang satu kata bukan
Kadangkala akal dan hati pun tak sehaluan
Namun ku tetap mencari dan juga terus berjalan
Selagi ada matahari dan selagi ada bulan
Selagi aku belum mengenal diri ini yang sebenar
Mana mungkin aku dapat mengenal Tuhan

(ulang korus)
Allahummaj'al fi qolbi nuuraa
Wa fi asobi nuuraa
Wa fi lisani nuuraa
Waj'al fi nafsi nuuraa
Waj'al lii yau maliqo ika nuuraa

(ulang korus)
Tunjukkanlah jalan terang
Tunjukkanlah jalan pulang
Agar tidak kesesatan
Dalam titian dan harapan
Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
72 kesesatan 
Hanya satu kebenaran




Bismillahirrahmanirrahim.....
Akhirnya lelaki itu pergi juga. Dari penciptanya dia datang, maka kepada penciptanya juga dia kembali. Tak ada sesiapa yang boleh halang atau tangguhkan. Syukur tiada sebarang keralatan di pihak saya, saya sempat jumpa dia 2 hari sebelum dia pergi meninggalkan segala-galanya buat selamanya. 

Saya sedih, memang saya sedih... tapi sekali rasa sedih itu datang dalam hati saya, 100 kali lagi kesedihan itu meluncur keluar dari Mak Chaq dan Dini. 28 hari kalau saya tak silap dia bertarung di hospital Seberang Jaya dengan segala bagai hos dan wayar.. dia mengajar saya erti takut kehilangan lagi lantas membuatkan saya tak kisah pasal cuti yang sikit atau kelas yang sudah bermula malah tak kisahkan pasal penat yang saya rasa bila berulang alik bangi - Penang. 

Lelaki tua itu yang saya panggil Pak Chaq.. terlalu baik buat kami adik beradik dan anak-anak saya. malah dia melayan incik suami dengan baik sekali hingga tak rasa kurang langsung perhatian tu. :'(  :'( :'( :'( :'( :'(

Dia tak seperti lelaki lain yang pernah saya kenal hingga respect saya pada dia begitu tinggi, tuturnya lembut.. tak kira pada tetamu atau pada anak atau pada isteri atau pada sesiapa.. terlalu lembut, dia begitu menjaga. hinggakan di dalam hati saya berkata-kata.. dia manakah dosa dia yang perlu dihitung kerana langsung tak nampak celanya... Ya Allah Ya tuhanku... saya mula teringatkan dia.

Anak-anak dengan senang memanggil dia Tok Chaq Boy...  dari cucu pertama dah selesa dengan panggilan tu.. Tok Chaq Boy dan Tok Chaq Girl tempat anak-anak menumpang manja memandangkan mak tok dan tok wan sendiri berada terlalu jauh untuk cucu-cucu bermanja. Setiap kehendak anak-anak ini jarang di tolak bila bersua.. Saya pasti mereka juga merasai kehilangan itu. Saya?? memang cukup terasa... kalau saya susah saya akan cari mereka berdua... hingga pernah satu ketika saya berada dala kesusahan yang amat sangat... saya tak cari mentua saya atau sesapa, tapi saya sanggup drive begitu jauh mencari mak Chaq dan Pak Chaq. Betapa saya berharap pada mereka berdua bila saya tiada apa-apa.

Lidah menjadi kelu, jari jemari menjadi kaku untuk meneruskan cerita tentam mereka berdua apatah lagi bercerita tentang kehilangan lelaki tua ini.. saya tak mampu. saya dari dulu sejak mula kena kenal erti hidup, saya begitu takut kehilangan mak ayah... takut kehilangan mak Chaq dan pak Chaq.. tapi hari ini.. saya tiada ayah dan tiada Pak Chaq... Kosong.. Kosong... 

Job vacancy atau jawatan kosong :p

0
COMMENTS

[URGENT] Jawatan Kosong ~
.

Kami mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

Jawatan: Eksekutif / Pembantu Pentadbiran
Syarat: Wanita
Umur: 20 - 35 tahun
Kekosongan: 1
Tempat: Aliza Tshirt Bangi

-Komited,dedikasi, rajin,amanah, berdikari dan
boleh bekerja lebih masa (OT).
- Fast learner-Keutamaan ada basic Adobe Photoshop / Illustrator
-Kemahiran akan diajar -Peluang kenaikan gaji & pangkat jika
prestasi baik.

Sila hubungi: 03-8912 7163 (Pejabat) atau 012-786 8062 untuk temujanji temuduga.

Terima kasih

#AlizaTshirtPrinting

Final Exam

0
COMMENTS
Meh kita sembang pasal tragedi exam. Sabtu lepas saya ada final exam untuk short semester bagi semester 3. Kiranya dah masuk kali ketiga la saya menduduki exam besar sejak belajar ni. Nak dijadikan cerita, mungkin kerana satu subjek je saya ambil, so kuranglah perihatinnya. Print kad masuk exam pun semuanya last minit, yang paling best study pun last minit, hamik kau....
Kesan daripada kelas last minit... Nahhh....


orang lain print kad masuk exam.. saya pulak print surat mohon pelepasan exam..
kahkahkahkah.. mujur pengawas peperiksaan tak semak macam biasa
kalau semak mampos kena suruh keluar rasanya...

Akibat kerja last minit juga.... nahhh... sarapan pun dalam kereta je.. mujur umah dekat 7eleven... syukkkur lah nakkk

Cari air wonda takde pulak.. hantam sajalah
bila sampai baru kelamklibut nak study apa yang patut.. adoii lah...
kenapalah jadi tabiat macam ni

Alhamdulillah... dah masuk semester 3 saya.. ada lagi 5 semester yang perlu dihabiskan. semoga saya kuat macam pakcaq untuk terus belajar.... AAmmeennn....



##menimba ilmu itu jihad.

Majlis Konvokesyen USIM ke-13 vs Aliza Homestay

0
COMMENTS
Perghhhh....  Tak menang tangan rasanya. Sepanjang minggu ni asik dihujani sms dan panggilan dari mereka-mereka yang tak dikenali. Semuanya bertanyakan pasan Aliza Homestay. Wowwww....  Meniaga homestay lagi untung dari niaga unta. Ahahahahaa.  Mujur homestay ada 1 je, kalau ada 2,3, 4,5,6,7..ahahahahahha kompom jutawan sekejap. Alhamdulillah sebenarnya dengan rezeki yang Allah nak kasi. So... Sepanjang minggu konvo memang tak available lah homestay... Tak dapat nak lepak. 
Nak dijadikan cerita, semalam pun ada customer nak sewa homestay 2 malam.. Urgent katanya... Mungkin pada penyewa musibah yang menimpa beliau adalah satu ujian yang tak boleh ditolak, tapi di pihak saya ia merupakan rezeki. Itulah putaran hidup dunia kan....  Tapi semalam saya terpaksa korbankan masa untuk study saya dengan mengemas homestay lewat malam....  Alhamdulillah Ya Allah....  Jadi... Hasilnya pagi tadi saya jawab exam dalam 45 minit saja ahahahahaha.....

Ok.. Untuk yang berminat dengan homestay kami...  Kami berada di Nilai... Di kawasan berdekatan dengan Nilai 3...
#untuk dapat kan sesuatu kita perlu lepaskan sesuatu...  Andainya itu rezeki maka rezekilah namanya....
PENAFIAN: Pembacaan dan penerimaan pembaca tentang isi kandungan blog ini adalah atas tanggungjawab pembaca sendiri. Blogger tidak bertanggungjawab untuk apa jua masalah yang timbul. Alizareesya Punya Cerita
.