Gunung Kinabalu - 2002 & 2011

8:56:00 AM Aliza Reesya 0 Comments

Masa balik sabah baru-baru ni.. saya tak lepaskan peluang ke Kundasang-Ranau.. bukan tak pernah pergi.. selalu pergi, tak jauh mana, cuma lebih kurang 2jam setengah saja.. lebih kurang perjalanan dari KLIA - Kota Kinabalu, Sabah.. naik eroplen yer.. bukan kereta.. tapi nak ke Kundasang-Ranau ni.. kami naik kete jer. Gunung kinabalu takder yang berubahnya.. cuma orang-orangnya saja yang berubah.. gunung kinabalu tetap cantik macam 9 tahun yang lepas... tetap jadi igauan... tetap jadi rebutan untuk didaki...

pemandangan gunung kinabalu di kala senja

semakin ditutupi awan... cuaca sejuk tetap seperti dulu.

sesekali saya berkata-kata dengan en. Suami.. "bang, nanti, kalau ada peluang kita panjat gunung kinabalu.. abang tak pernah panjat kan? za dah pernah.. rugi tau" kekekekekek.... kenangan 9 tahun lepas muncul semuala.. ingat balik masa dioffer join daki gunung kinabalu.. banyak kali saya berfikir.. bebab masa nak daki tu, saya dalam tahun untuk melangsungkan perkahwinan... ramai yang tak setuju, takut itulah inlah.. tapi.. akhirnya.. saya buat keputusan untuk join juga.. peluang yang ada kan.. lagi-lagi masa tu saya masih bekerja di bawah JPKN, Sabah. memang sonok...macam-macam aktiviti yang sesuai dengan minda saya.. yerlah rakan-rakan semuanya lebihkurang sebaya saya...
Mendaki Gunung Kinabalu memang mencabar... tapi seronok... tak sangka.. itulah kali terakhir saya berada di puncak Gunung Kinabalu hingga hari ini. ntah, bila lagi peluang itu akan kembali...

Kenangan 9 tahun lepas..

za: setiap kenangan itu ada citra dan manisnya tersendiri.. tak ada siapa yang boleh mengusiknya, sebab kenangan itu adalah milik peribadi

0 comments:

Rani dapat duit saya menangis

8:45:00 AM Aliza Reesya 0 Comments

Hari Sabtu lepas usai mengemas umah, masak untuk dimakan tengahari... kekekekeke.. saya pun duduk depan TV konon-kononya nak nengok-nengok citer apa yang best. tetaiba terberenti kat channel TV2 plak. macam best plak citenyernye.. movie Baabul. Salman Khan dan Rani apa ntah kekekekek.... sket makin sket nengok citer ni macam best... sampailah ke babak nih... adoyai... tak tahan aku nangis siut tak tahan....



filem ni memang betul-betul menyentuh... dah lama tak menangis nengok citer hindustan... teringat zaman dolu-dolu.. masa muda remaja(sekarang pun masih muda remaja lagi).. tiap kali baca novel... mesti nangis.. nengok hindustan mesti nangis... tapi yang peliknya.. tiap kali saya ikut kem motivasi.. orang lain dah menangis teresak-esak di bagi motivasi.. saya masih maintain macam takder perasaan... hahahahahahha
ok, cerita balik kes nengok citer hindustan ni.. jalan citernya sempoi... citernya happy memula... tapi bila dah nak abis tu dah bertukar sedih jer.. alahai.. macam citer kasim selamat plak hahahaha....

tapi apapun citernya... kira oklah.. hari sabtu saya terisi dengan penuh .. makan, mengemas, tidur petang tanpa gangguan anak-anak (di mana anak-anak saya yer di dalam entry nih?)... pastu nengok hindustan hahahahaha.. ok chow...


za: orang lain menangis, saya ketawa.. orang lain ketawa saya menangis.. tolong jangan buat masalah yer.

0 comments:

Bosan - Kundasang

10:16:00 AM Aliza Reesya 1 Comments

Hari keempat di Kampung.. saya dah mula bosan.. bukan sebab apa.. sebab hari-hari hujan.. nak wat per pun tak bleh.. tapi alhamdulillah masih ada hari yang tak hujan.. jadi apa lagi.. macam tetau plak en.Suami, "jom ajak anak-anak jejalan"...

berfikir-fikir nak ke mana.. last-last kami sampai ke Kundasang hahahahaha.. perjalanan yang tak dirancang gitu. kami singgah di Kinabalu Park.. bayaran masuk untuk Adult RM3 saja.

cantikkan.. pemandangan awan cantik. berdepan ngan Kinabalu Park


inilah rombongan Cik Kiah eh sila... rombongan Seth Alias dan Keluarganya hahahaha.. tengok adik dan alif...

Gunung Kinabalu dari jarak dekat

memang seronok jejalan macam ni... memang sejuk....  kami singgah g beli sayur kat pekan Kundasang lagi.. tapi secara generalnya, kebanyakan barang n sayur dah naik harga.....





za: kalaulah sentiasa hepi.....

1 comments:

inilah dia orang baru kami

10:16:00 AM Aliza Reesya 0 Comments

inilah Baby baru saya....


Inilah dia Nur Azalia Zahra... Anak sedara saya yang menjadi taruhan kekekekeke. sib baik kuar gegirl.. kalau boboi... dah dadik orang Nilai huhuhu


chumel kan.. macam mak long dia







za: berterima kasih tidak semestinya melalui apa yang kita beri tapi cukup dengan apa yang kita lakukan...

0 comments:

Musim Hujan - Pulau Manukan

3:15:00 PM Aliza Reesya 2 Comments

Lagi 2 hari cuti saya akan habis.. masih di Sabah menghabiskan sisa-sisa cuti yang tinggal, hari-hari hujan kat sini.. aduh.. nak jalanpun susah. Hari sabtu saya nekad juga ke pulau Manukan.. ayah bising juga, sebab musim hujan nak ke pulau.. yerlah... orang tua kan.. macam-macamlah dalam kepala mereka. kami anak beranak dengan adik-adik saya saja yang pergi, diangkut sekali pengantin baru hahahahaha.


masa ni baru naik bot, hahahahaha.... kerja gila betul!! hujan-hujan lebat g pulau bawa budak.. maunya tak bising orang tua kat umah.abis basah semua baju yang dibawa...

proses nak tukar baju dah...


dah tukar... baju mandi kak long dan adik made in sabah





kami. akhir sekali saya terpaksa mandi berbajukan baju yang kononnya akan dipakai balik



tengoklah kerja gila... mandi laut pakai suar jeans hahahaha



snorkeling time





best woo.... dapat bagi makan ikan besar2.. cantik... pemandangan dasar laut yang cantik



dah nak balik



I LOVE U "Seth" abang



inilah ikan yang dibagi makan masa dah naik bot



macam kat london



za: Kenangan itu cukup indah....
 

2 comments:

adik vs azalia

5:19:00 PM Aliza Reesya 0 Comments

adik suka sangat jumpa Azalia....





za: rasa rindu dalam hati

0 comments:

Selamat Pengantin Baru Untuk Puan Siti

3:57:00 PM Aliza Reesya 0 Comments

Dah selamat semuanya.... kami pun dah 5 hari balik sabah.. lagi tinggal 4 hari untuk masa bercuti lepas ni balik kerja.. aduhhh malasnya....

semua berkumpul.. rasanya susah nak dapat bergambar reramai adik beradik macam ni... alhamdulillah...



za: terkenang semasa dolu wakakakakaka

0 comments:

Nora Elena - ibu-kak long

8:17:00 AM Aliza Reesya 0 Comments

Sejak beberapa menjak ni saya dan kak long macam dilanda virus plak.. kekekekek tiap jam 7 petang jer mesti kelamklibut nak nengok TV... nak nengok citer Nora Elena... kat TV3... boleh dilayan jigaklah citer ni berbanding cerita-cerita sebelum ni yang macam hampeh... maybe cerita ni cerita cinta atau cinta novel.. jadi agak menarik dan mengusik sket kat dalam hati tu.



















ni episod semalam... seronol.. terlalu menyentuh... kekadang terfikir... alangkah indahnya kalau hidup kita pun tertulis begitu. kita tak dapat apa yang kita nak.. tapi kita diberi sesuatu yang lebih dari apa yang kita mahu.. ehem.. bunyi seperti tidak bersyukur kan... bukan tak bersyukur, tetapi sekadar berbicara melalui hati yang tak terluah dengan kata-kata.
seperti Nora Elina.. dia dirogol, putus tunang tapi hingga episod semalam... dia diberi yang terlalu indah.. seorang suami yang cukup baik, sabar, romantik dan bla..bla..bla... hinggakan naluri wanita saya berkata "alangkah bertuahnya dia.. alangkah bahagianya dia.. alangkah.alangkah..alangkah..." itu sahaja... hinggakan saya tersenyum sendiri bila menonton bersama kak long...
tapi betul, serius saya katakan.. berdetik hati saya untuk menikmati kehidupan dan kesempurnaan Nora Elina... kesempurnaan dan kebahagiaan sebuah cerita cinta novel...


za: terkebil-kebil sendirian di tengah malam ....
Jangan diharapkan kebahagiaan andai solat kita tidak dijaga....

0 comments:

Followers