photo header2-1.png

Roti Canai Homemade

2
COMMENTS

Assalamualaikummmm.... kabare???? 
nampak tu.. nampak tu??? nampak tak roti canai tu... gua tebar sendiri tau.. tebar yang tak seberapa nak tebar lah... macam tebar singlet reput hahahaha.... Rasanya ni bukan kali pertama saya buat roti canai sendiri... tak ingat la berapa kali, tapi dah pernah buat la masa zaman anak-anak dara dulu. cuma percubaan repesi yang pelbagaila. saya cuba resepi mana yang elok dan sedap. 

Resepi roti canai kali ni saya ambil dari mesra.net, so far oklah rasanya. Alhamdulillah. nak resepi ke... ala boleh google je... hmmm oklah, meh saya kongsi resepinya... selamat mencuba.

Bahan-bahan :-
1- 1 kilo tepung gandum
2- 4 sudu majerin
3- 500ml air
4- 3 sudu susu pekat
5- 1 sudu kecil garam
6- 2 sudu besar gula
7- 1 biji telur

Cara-cara :-

1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
Langkah 1-6 saya tak buat, saya guna kaedah BM... senang dan mudah.

7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai.

Dah siapkan... cuma memang leceh je rasa masa nak menebar tu. tapi syukurlah berjaya juga. dan seperti biasa saya akan frozenkan untuk sarapan pagi dan bekal kanak-kanak.
Selamat mencuba korang


za: peluh tu, macam mamak tebar roti canai peluh menitik-nitik...

Cokodok pisang vs apam pisang

0
COMMENTS

Nyum..nyum..nyum... Tragis kan tajuk entri ni. hahahahah ni cerita sarapan di pagi Ahad. ada beli pisang, asalnya nak buat cokodok pisang je. tapi tetiba teringat kan kak lily plak. ada minta resepi apam pisang dangan beliau tempohari. jadi apa lagi, makcik ni nak lah juga mencuba. ada member yang nak resepi apam pisang ye.. meh saya kongsikan, dan seperti biasa rasanya kak lily tak kisah kot kalau saya kongsikan. Jom...

Bahan-bahannya:
  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1/2 sudu kecil baking powder diayak bersama tepung.
  3. 2 biji telur
  4. 1/4 cawan brown sugar
  5. 120ml butter cair
  6. 4 biji pisang
  7. 1/2 sudu kecil soda bicarbonat.

Cara-Cara:
  • lenyek pisang bersama soda. Ketepikan.
  • pukuk dengan whisk telur, buttet cair dan gula hingga sebati dan berkrim.
  • masukkan pisang dan gaul rata. Masukkan tepung dan gaul sebati.
  • kukuskan  dalam 30 minit.

Rasanya??? fuh, memang terbaiklah apam ni.. lembut, gebu.. creamy, memang betul2 sedap.. lagi-lagi kalau makan panas-panas. jemputlah mencuba, insyaallah tak rugi.


za: tak salah mencuba

Variasi bekal kekanak sepanjang minggu lepas

0
COMMENTS
Sepanjang minggu lepas kekanak memang bawa bekal. macam-macam variasi bekal yang ibu siapkan.. tapi ada antara bekal kekanak ni ibu tak sempat rasa sebab ibu puasa. Alhamdulillah. 

Hari Isnin ibu bekalkan roti tortila wrap dengan chicken slice dan salad. Untuk kudap-kudap ibu bekalkan biskut jejari dan coco crunch. Alhamdulillah, walau salad, tomato dorang tak makan sama macam ibu, tapi bekalnya habis hehehehee.

Hari selasa pula ibu bekalkan karipap frozen dan bebola kentang cheese frozen yang semuanya ibu buat sendiri. Alhamdulillah, walau ibu tak pandai sangat... tapi tak perlu dah beli. buat je. eleh, nak kasi tau yang ibu ni rajin dan wanita berkerjaya yang berjaya ahaksss...

Hari Rabu Sandwich telur dan nasi goreng menjadi bento kak long dan adik. nasi semalam ada lebih, jadi layankan je... sandwich pulak ibu buat supaya dorang tak bosan nak makan nasi je. Percubaan pertama ibu buat telur rupa kartun juga. hahahahaha.



Hari Khamis ibu buat puff inti sosej dan cheese bentuk teddy bear dan roti sapu nutella. adik kata sedap lah ibu... dia nak makan teddy bear pun dia pikir banyak kali kot... kesian dia cakap. adik..adik

Hari Jumaat hari ibu malas. kak long dan adik cuma berbentokan nasi semalam dan tomyam semalam. dah abissssssssss

Itulah alkisahnya cerita bento kedua beradik tu. Alhamdulillah, dorang suka walau kekadang ada juga yang nak ngelat sebab ada sayur. tapi ibu cuba jugalah buat yang terbaik untuk mereka berdua tu. Insyaallah...



ibu: penat memang penat, tapi nak biasakan anak2 bawa bekal g sekolah, duit belanja boleh simpan

Ganti Puasa - Kerang goreng

4
COMMENTS
Hari ni dah masuk hari ke 3 saya ganti puasa. Harapnya kesampaian lah hajat nak ganti habis puasa sebelum Ramadhan baru datang, Insyaallah.... Semalam masuk je tengahari sel-sel otak dah berhubung antara satu sama lain nak makan kerang goreng. Fuh... teringin sangat gayanya.. hahahahhaa... jadi apa lagi, balik kerja je semalam saya terus singgah pasar, dan memang rezeki saya.. ada pula kerang tu.. besar-besar pula. jom mula masak.



Bahan-bahan:

1 kg kerang
3 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
sedikit belacan
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar sos masam manis
sedikit garam


Cara-cara:
  1. cuci kerang sampai bersih.
  2. kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, belacan.
  3. tumis bahan-bahan kisar dengan sedikit minyak sampai garing. Bila dah garing masukkan sos cili dan sos masam manis. masukkan garam. 
  4. masukkan kerang, kacai sampai kerang tu masak.

Siap..... nyum..nyum..nyum... memang sedap....

za: penat nyerrrrr


Frozen atau Beku Cara Mudah

0
COMMENTS
Assalamualaikum... Selamat pagi. Entri sebelum ni saya sibuk bercerita pasal karipap dan bebola kentang berkeju homemade yang saya bekukan. Sebelum ni saya bekukan dan masukkan dalam bekas plastik atau tupperware pastu susun elok-elok. 

Tapi kali ni saya tak masukkan dalam tupperware atau bekas, tapi saya masukkan dalam plastik yang berzip hehehehe, ala beli kat daiso je, lagi senang. Tapi sebelum masukkan dalam plastik ni,  sila pastikan yang makanan tu dah beku terlebih dahulu baru susun dalam plastik. cer nengok gambar kat bawah ni...


saya bekukan dulu macam ni. susun jangan bagi melekat antara satu sama lain,
pastu bekukan. Agak-agak dah beku baru susun  dalam plastik atau bekas korang.

Tada... inilah hasilnya... kalau nak goreng kuarkan je.. insyallah tak melekat.

Senangkan kerja, tak payah nak beli dah kat kedai. Sah-sah kita tahu makanan tu sihat. hehehehehe.... ok, saya berhenti dulu lah yer.. kepala dah ting tong ni....


za: hehari belajar macam-macam untuk kepuasan diri sendiri

Bebola Kentang Cheese @ Potato Cheese Ball ala kfc

0
COMMENTS
Weekend ni memang minggu saya dilanda rajin. saya buat karipap frozenlah.. saya buat potato cheese ball la.. pastu siap bekukan... yeahhhh... jom saya kongsi resepi yang saya adu dombakan semuanya. hahahahahah

Bahan-bahannya:

5 biji ubi kentang (rebus dengan kulit sekali + sedikit garam)
Tepung gandum + Tepung beras sket (Masukkan je baper banyak yang nak sampai adunan cantik atau sebati)
4 biji telur
Serbuk lada putih
keju yang dipotong dadu (saya guna slice cheese je)
Serbuk roti secukupnya


Cara-Caranya:
  • Lenyek Ubi Kentang yang dah empuk
  • bubuh tepung sikit demi sedikit + lada putih hingga sebati
  • ambil adunan sebesar bola pingpong ke atau kecil lagi.. leperkan, masukkan cheese kat dalam pastu bulatkan.
  • golekkan dalam serbuk roti
  • golekkan pula dalam telur, lepas tu golek lagi dalam serbuk roti.
  • kalau nak goreng.. sila goreng, kalau nak frozenkan.. boleh juga....
Inilah rupanya

heheheeh, tak payah beli dah kan.. kira sihat lah ni....

za: cuba cuba tak salah kan.. kalau jadi alhamdulillah, kalau tak jadi sila cuba lagi

Karipap Inti Keldek Mudah Dan Senang

0
COMMENTS
Jom buat karipap lagi kawan-kawan. Kali ni saya buat karipap keledek. rasa manis-manis keledek tu buat saya rasa nak buat lagi. untuk resepi pula, saya rasa begitu selesa menggunakan resepi kak lily. Dan saya rasa kak lily pun tak keberatan kiranya saya kongsikan resepi yang beliau kongsi di blog. hehehehe... jom salin resepi cepat..dan jom buat karipap.

Bahan-bahann Untuk Doh:-
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar Margerin (saya tak guna)
1/2 cawan minyak jagung (saya gantikan dgn butter dan cairkan)
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam 

Carannya :-
Panaskan butter dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih. Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit.Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak. Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri. Tapi kaedah saya senang jer... saya guna kaedah Bread Maker... hahahahaha  hantam semua sekali masuk.


Inti Keledek saya ikut sebiji-sebijik resepi kak Lily yer. ... Kredit untuk kak lily

Bahan-bahannya Untuk Inti:-

4 biji keledek bersaiz sederhana - didadukan
1 labu bawang besar -
Segengam ikan bilis
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada kering kisar
Sedikit garam
Daun bawang / sup - optional

Caranya :-

Kededek di dadukan dan rendam dalam air supaya tidak lebam warnanya. Blender bawang, ikan bilis, rempah kari serta lada kisar tadi. Panaskan minyak dan tumis bahan blender (pes) tadi hingga kelihatan sedikit garing. Masukkan keledek dan sedikit air. Masak hingga keledek empuk dan sesuaikan garam dan tabur daun sup serta daun bawang. Sejukkan inti sebelum memulakan membuat karipap.

ok done.

Bila dah siap semuanya, karipap pun dah nampak rupa karipap.. marilah kita bekukan atau frozenkan.... cara-cara saya buat karipap frozen.. hmmm... nantilah saya tunjuk... hehehehe okbai.



za: peti ais dah penuh dengan makanan frozen homemade

Doakan MH370 vs Bekal Sempoi 10/03/14

0
COMMENTS
Assalamualaikum... 
Selamat Pagi Semua...
Seperti yang kita maklum akan tragedi yang melanda negara lebih 2 hari lepas. Kehilangan pesawat MAS MH370. Rata-rata orang memperkatakan tentang kehilangan ini. Semua orang diselaputi rasa tanda tanya yang ntah di mana titik nokhtah nya.. jawapan yang sahih dan pasti benar-benar diharapkan oleh semua pihak, terutamanya sanak saudara penumpang pesawat malang itu. 

Saya selaku seorang manusia, hamba Allah yang hidup menumpang di muka bumi ini, memang rasa terkesan dengan peristiwa ini. Bukan kerana saya ada saudara atau sahabat handai di dalam pesawat itu.. tapi ntah kenapa, mungkin kerana naluri kemanusiaan yang sedia hadir di dalam hati dan diri. Risau perkara buruk berlaku. Takut peristiwa 1977 berlaku lagi. macam-macam ketakutan. 

Apa-apa pun jua yang berlaku, marilah kita bersama-sama berserah kepada Allah, semoga Dia beri yang terbaik buat kita. semoga Dia permudahkan apa yang sekarang begitu sukar rasanya.


Alahai, omak rasa sentap plak pepagi ni. tapi memang sentap kot, sebab buka tv cerita pasal MH370, buka radio pun sama, buka FB apatah lagi... alahai.... ok, meh kita pusing sket mood tu agar jangan terlalu swing. Pagi ni ibu buat bekal sempoi, bukan sebab takde idea, tapi sebab ibu nak cepat, seawal sebelum jam 7 pagi, Batrisyia kena ada kat sekolah, katanya ada taklimat pengawas. jadi kelamklibutlah ibu ni nak siapkan bekal dan terus sarapankan si anak hahahahaha... rasa nak tingtong kepala ibu ni, dah la malam takleh tido lena.. panas ngkooooo.... ekon buat hal plak.. adoiiiii...

ok..ok.. meh nak kongsi, bekal aka bento kekanak pagi ni simple je, chicken slice wrap dengan cheese, salad, tomato, dan mayonis beserta biskut jejari+coco crunch. Dah... siap!!!! 

jom makan...........


Chicken slice wrap + tomato+cheese+mayonis
&
Biskut jejari+coco crunch
Pink bekas Batrisyia, Oren bekas adik


za: seronok nengok anak-anak berbekal

Bekal cantik berbento bento

1
COMMENT
Alhamdulillah, masih diberi khudrat yang baik untuk terus bangun pagi dan tidur lewat bagi siapkan keperluan sarapan dan berbekal kekanak riang kat rumah. 

Yeahhhh..... mari kita nengok apa yang cantik tu ye... hehehehehe


Ni bekal pagi ni, nasi goreng sotong+ carrot
dan lempeng kelapa+sambal sardin. letak sket coco crunch.


Bekal semalam (khamis) Roti manis campur
chicken Floss+mayonis dan sosej goreng



Yang bestnya bila bebudak seronok sangat dapat pencucuk-pencucuk yang macam-macam gambar tu. hahahaha... ala... food pick tu lah yang saya buat sendiri tu. tapi bila bawa balik memang betul2 kosong bekalnya.. yang pencucuk tu dah diagih kat kengkawan dorang. adoiiii....

alhamdulillah, semoga saya terus diberi karajinan dan semangat untuk sihat sampai bila-bila. aminnnn....

za: puas hati bila masak.

Bekal kanak-kanak aka bento

0
COMMENTS
Alhamdulillah, masih bernyawa saya untuk berblog. saya harap blogger yang lain juga sihat walafiat. macam saya ni, nak kata sihat sangat takdelah.. nak kata tak sihat, masih boleh main masak-masak lagi. hahahahaha

sekejapan tadi saya terfikir.. dah lama juga rasanya saya berkecimpung dalam dunia blogging ni.. dari tahun 2008... fuhhh.. dan ramai kawan-kawan blog yang saya kenal dan jumpa. dan dari tahun ke tahun pengisian dan cerita dalam blog saya ni berubah-rubah dan bertukar-tukar rentak. dulu sibuk cerita pasal breastfeeding,cd, anak-anak, keluarga dan pelbagailah. korang yang biasa follow blog saya mesti tahu kan. 

sekang ni saya tukar rentak lagi.. saya dah minat masal plak. yelah, sejak-sejak terjerumus dengan kawan-kawan kaki masak ni, apa lagi.. gunakanlah sebaik mungkin idea kawan-kawan tu untuk kebaikan bersama.

entri kali ni saya nak cerita pasal bento atau bekal. kalau saya, senang je nak sebut.. panggil bekal je, kalau kat sabah darang panggil "baun" atau "tapau". tapi sekang saya dah dapat bahasa baru BENTO. dulu saya pelik, kenapa panggil BENTO.. tak paham saya orang dok sebut bento-bento.. sedangkan benda tu bekal. hahahahaha.... meh saya kongsi penemuan saya tentang maksud BENTO. 

Bento sebenarnya adalah istilah orang Jepun, iaitu makanan yang dibungkus dan selalunya diletak didalam bekas makanan tradisional mereka. Makanan untuk bento selalunya adalah sejuk dan sedap dimakan walaupon sejuk/suam contoh makanan yang selalu dijadikan bento ialah sushi, sandwish, buah-buahan,sayur-sayuran dan lain-lain. Bestnya bento ni, siapa yang bawa mesti senang hati sebab hiasan dalamannya yang macam-macam ragam. hahahahaha.

ok, korang faham dah ye. Jadi saya pun rasa macam seronok plak nak guna istilah bento. hahahahahha ops.. jangan silap yer, sebenarnya saya dah lama mula masakkan sarapan pagi untuk kekanak riang kat umah, dari tahun lepas lagi. cuma bekal tu kekadang je bawa sebab Batrisyia sekolah agama, jadi dia susah nak makan sebab takde waktu rehat kat sekolah. so sekang ni bila dia dah masuk sekolah kebangsaan sidang pagi, maka berbento lah kami anak beranak. hahahahahahaha



Dari awal tahun hari tu, kekanak riang kat umah dah mula bawa bekal, cuma mood ibu nak bergambar takdelah begitu tinggi sebab tak paham lagi maksud bento ni. sekang da pandai berbentoing ni... hahahahah siaplah kau. beberapa hari lepas, saya dengan tak malunya bertanyakan pasal aksesori bento yang cantik2 dari seorang teman di FB... wahhh alhamdulillah, nasib baik Sue Aleen tak keberatan nak bagi idea dan info kat saya. TQ Sue.. jasamu di kenang. maka dengan itu, semalam sementara tunggu Batrisyiia balik sekolah, saya singgah MR. DIY kat bangi ni ha.. carilah apa yang patut.... walllaaahhh dapat wooooo.... yessss siappp.

tada... nengoklah hasil bekal aka bento kekanak riang kat umah saya.... semalam saya buat roti tortila inti sosej & slice ikan... letak sayur sket. arini plak saya buat bake mash potato dan nugget homemade. wallahhh... saya plak teruja nak mendeko. 

ok, kita stop dulu.. tunggu esok punya BENTO plak. hahahahaha


za:sukamasakplak
PENAFIAN: Pembacaan dan penerimaan pembaca tentang isi kandungan blog ini adalah atas tanggungjawab pembaca sendiri. Blogger tidak bertanggungjawab untuk apa jua masalah yang timbul. Alizareesya Punya Cerita
.